Motie van treurnis om te voorkomen dat hij weer uit bocht vliegt

'Gele kaart' voor burgemeester Vroom

krimpen a/d ijssel • Voor D66, PvdA en de drie lokale partijen in Krimpen aan den IJssel was dat onvoldoende. Zij waren zo teleurgesteld in hun burgemeester dat zij dinsdagavond een motie van treurnis indienden. "Hij moet er alles aan doen om het geschonden vertrouwen te herstellen." Vroom bood gedurende de avond meermaals zijn excuses aan. "Ik had het bericht niet moeten plaatsen", zo gaf hij aan. "De door mij gekozen vorm roept nare gevoelens op bij allerlei mensen. Ik heb spijt over de vorm en de inhoud ervan. Hoewel ik iets heel anders bedoelde met het bericht, maakt dat nu allemaal niet meer uit. Want het was fout en het is enorm balen dat het zo mis is gegaan."

Voetstuk

Raadsleden uitten forse kritiek op hun burgervader. Saskia Oudshoorn (Stem van Krimpen) vroeg zich af of Vroom nou wel echt spijt had van het bericht of was geschrokken van alle ophef die erop volgde. Zij is bang dat Vroom in de toekomst opnieuw uit de bocht zal vliegen. "Wij hebben niet het vertrouwen dat dit niet meer gebeurt." Volgens Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpen) is de burgemeester voor een deel van de Krimpense bevolking van zijn voetstuk gevallen. "Hij heeft een grote groep inwoners in een hoek gedreven waar zij niet horen. Daarvoor verdient hij een gele kaart." Sethi Plaisir (Krimpens Belang) wilde vooral van Vroom weten waarom hij het bericht had geplaatst. Iets waar hij niet op inging. "Ik wil niet het risico lopen dat het beeld ontstaat dat ik het allemaal nuanceer. Het was fout en dat is balen en bijzonder spijtig."

De SGP was mild voor Vroom. "Hij zet zich altijd actief in om mensen te verbinden en ik geloof niet dat dat nu opeens anders is", verklaarde Arrèn van Tienhoven. "Hij wilde met zijn bericht het debat aanwakkeren en dat is mislukt. Zijn actie was meer dan een beetje dom, maar wij blijven vertrouwen houden in deze burgemeester." Ook de ChristenUnie sprak van een 'domme fout'. "Daarvoor heeft hij zijn excuses aangeboden en wat ons betreft is het daarmee klaar", aldus Reinier Cornet.


Dorpsgesprekken

Coen Derickx (PvdA) was minder vergevingsgezind. "De burgemeester moet niet alleen knielen, biechten en spijt betuigen, maar ook handelen om het vertrouwen van de burger te herstellen." Dat wil Vroom onder meer doen door dorpsgesprekken te organiseren. Hoe die precies worden vorm gegeven moet nog blijken. Hij heeft ook nagedacht om weg te blijven van sociale media, maar besloot dat toch niet te doen. "Ik kom online met heel veel burgers in contact en dat is me heel waardevol."

Ondanks excuses en beloften tot beterschap van Vroom dienden D66, PvdA en de drie lokale partijen toch een motie van treurnis in. De motie is volgens Larry Köster bedoeld als 'stootblok', om te voorkomen dat hij dergelijke uitlatingen in de toekomst doet. "Vroom moet echt aan zichzelf werken en stappen maken om een burgemeester te zijn van alle Krimpenaren."

De SGP en het CDA noemden de motie zinloos en vaag. "Alles is gezegd en uitgesproken", reageerde Van Tienhoven geërgerd. "Wat is het dan nog het doel om zo'n motie in te dienen? U zet hiermee de burgemeester onder curatele." Volgens de indieners is dat geenszins het geval en gaven zij aan wel degelijk vertrouwen te hebben in Vroom. "We willen hiermee enkel onze teleurstelling uitspreken over de handelswijze van de burgemeester", verduidelijkte Oudshoorn. De motie werd met 11 stemmen voor en negen tegen aangenomen.