Groen licht Krimpen voor Gebiedsbod

krimpen a/d ijssel • Net als in Krimpenerwaard kon het Gebiedsbod ook in Krimpen aan den IJssel niet rekenen op unanieme steun.

Er staan nog een hoop vragen open en over de financiële gevolgen kon wethouder John Janson weinig duidelijkheid scheppen. Toch stemde donderdagavond een ruime meerderheid (16 tegen 5) van de gemeenteraad in met het voorstel om te pleiten voor een tweede oeververbinding bij de provincie Zuid-Holland.

Met name de SGP was kritisch. De grootste oppositiepartij vreest de impact van de bouw van zo'n 4.000 woningen die er moeten komen in ruil voor de extra oeververbinding tussen Ridderkerk en Krimpenerwaard. Nieuwbouw heeft weliswaar een positief effect op de leefbaarheid, maar kan tegelijkertijd het unieke karakter van de Krimpenerwaard aantasten.


Stadspark

En daar wringt voor fractievoorzitter Arrèn van Tienhoven de schoen. Hij pleitte ervoor om te kiezen voor scenario 2, een variant die minder ver gaat dan de voorgestelde variant van het college. "Bij scenario 2 bouw je voor de eigen bevolking en deels voor de regio. Scenario 3 is een stuk ingrijpender. Dan bouw je echt voor de regio. Wij zitten er niet op te wachten dat Krimpenerwaard uitgroeit tot het stadspark van Rotterdam." Janson wees erop dat het college scenario 2 als 'startpunt' ziet. "Experts hebben ons geadviseerd om te kiezen voor een scenario dat tussen de 2 en 3 ligt. Dat betekent niet dat we opeens 10.000 woningen moeten bouwen." Een motie van de SGP om toch voor scenario 2 te kiezen kon alleen rekenen op steun van de ChristenUnie en het CDA.


Verkoop

Die laatste partij wees op de financiële onderbouwing van het Gebiedsbod. Zo wordt er een bijdrage van tussen de 30 en 40 miljoen euro verlangd, geld dat moet worden 'terugverdiend' met de verkoop van bouwgrond. En die grond ligt uitsluitend in de gemeente Krimpenerwaard. Janson antwoordde dat het gaat om een bod 'op hoofdlijnen'. "Met dit bod willen we de overheden verleiden te kiezen voor de Oost-Oost-variant. Natuurlijk zijn er nog vragen, maar die komen pas aan de orde wanneer er een besluit is genomen over de locatie van de vaste oeververbinding." Mogelijk wordt in juli duidelijk waar de nieuwe regionale oeververbinding zou moeten komen, tussen Rotterdam-Kralingen en -Feijenoord of tussen de Krimpenerwaard en Ridderkerk.