• Piet Boesberg en Ruud van der Marel.
• Piet Boesberg en Ruud van der Marel. Foto: Frank Snoei

'Samenwerking is onontkoombaar'

lekkerkerk • Het harmonieorkest van Muziekvereniging Lekkerkerk en fanfare Concordia Krimpen aan den IJssel verzorgen zaterdag 13 april in de grote zaal van Amicitia een gezamenlijk voorjaarsconcert. De samenwerking komt niet 'zomaar' uit de lucht vallen.

Vorig jaar vond er in Krimpen aan den IJssel al een succesvol uitwisselingsconcert plaats. Direct na afloop werden er afspraken gemaakt voor een tegenbezoek. Beide verenigingen wisselen al regelmatig muzikanten uit, merkt voorzitter Ruud van der Marel van Concordia op. "Dat heeft dan weer tot gevolg dat we goed op de hoogte zijn van elkaars orkest." Iets dat door zijn collega Piet Boesberg van Muziekvereniging Lekkerkerk wordt beaamd. "Daarbij speelt mee dat het twee verschillende orkesten zijn, een harmonie en fanfare. We zitten dus niet snel in elkaars vaarwater."


'Leentjebuur'

Door een teruggang van het aantal leden van muziekverenigingen is het onontkoombaar om bij elkaar 'leentjebuur' te spelen. "Dit gebeurt al op redelijk grote schaal en zal in de nabije toekomst alleen maar belangrijker worden", denkt Boesberg. Vooral aan slagwerkers is een groot tekort. "Er is in Nederland bijna geen orkest meer te vinden waar de bezetting van het slagwerk niet een probleem is. Zonder slagwerk is het slecht zo niet onmogelijk om goed te kunnen repeteren en concerteren."

Hoewel de samenwerking goed verloopt is het niet de bedoeling om te fuseren. "Het zou voor de variatie een slechte zaak zijn als we uitkomen op maar één regionaal orkest", zegt Van der Marel. "De maatschappelijke functie van onze verenigingen is hiervoor te belangrijk. De diversiteit biedt bovendien veel meer mogelijkheden om aansluiting bij elkaar te zoeken. Hier ligt dan ook de feitelijke boodschap: ga wel de samenwerking als orkesten met elkaar aan, maar behoud je eigen identiteit."

Invallerspool

Boesberg stelt dat Muziekvereniging Lekkerkerk en Crescendo uit Krimpen aan de Lek al in 2015 het initiatief hebben genomen om met alle muziekverenigingen in de Krimpenerwaard samen te werken. "Onderdeel van deze samenwerking was de muziekverenigingen binnen de afzonderlijke kernen te laten bestaan en te gaan werken met een invallerspool", legt de Lekkerkerkse preses uit. "Tot op zekere hoogte is dit goed gelukt. Op de lange termijn is het nog de vraag of dit blijft werken, zeker als je in ogenschouw neemt dat de bevolking vergrijst en jongeren tijdens en na hun studie zich niet meer in hun geboortedorp vestigen. Kortom samenwerking is noodzakelijk om muziek in de Krimpenerwaard te laten klinken."

Het concert begint om 20.00 uur; de entree bedraagt 5 euro.