Vroom in opspraak om Facebookbericht

krimpen a/d ijssel • Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel is in de problemen gekomen door een Facebookbericht.

In het bericht dat hij afgelopen weekend plaatste, deed CDA'er Vroom de volgende uitspraak: 'Iemand zei tegen me dat de elite geen boeken leest. Ofzo. Dus heb ik wat boeken die ik voor m'n studie doornam maar weer op de leesstapel gelegd. Kijken of ik er nog wat van op kan steken.' Naast de tekst plaatste hij enkele foto's van boeken over de opkomst van rechts-extremisme, fascisme en nazi's. Sommigen zien daarin een verwijzing naar de opkomst van Forum voor Democratie (FvD), de partij die woensdagavond een enorme overwinning behaalde bij de Provinciale Statenverkiezing. In zijn overwinningsspeech maakte FdV-leider Thierry Baudet negatieve opmerkingen over de 'elite' die niet zou lezen.


Opstappen

Onder de - inmiddels verwijderde - post stonden na een paar uur honderden negatieve reacties. Er werd zelfs op televisie over Vroom's bericht gesproken. In het programma WNL op Zondag zei Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, dat Vroom moet opstappen. "Dit kan dus echt niet. Burgemeesters moeten boven de partijen hangen. In profielschetsen van burgemeesters staat dat ze moeten verbinden, dat ze boegbeelden van de stad zijn. Zoiets kun je als burgemeester niet zeggen, dan moet je gewoon weg. Dan ben je niet geschikt." Vroom zelf denkt daar anders over. Hij is van mening dat hij niets fout heeft gedaan. "Als je het zo interpreteert, dat ik een koppeling maak tussen FvD en nazisme, dan neem ik daar afstand van", zo verklaarde hij tegenover RTV Rijnmond. Hij wilde met zijn post enkel inwoners prikkelen om een maatschappelijk debat te voeren. Gisteravond is het presidium bijeen geroepen en moest Vroom tekst en uitleg geven.