• Het centrum van Lekkerkerk.
• Het centrum van Lekkerkerk. Foto: Jan Timmer

Verkeersveiligheid slecht

lekkerkerk • Het is slecht gesteld met de verkeersveiligheid in het centrum van Lekkerkerk. Hoog tijd om actie te ondernemen, vindt Wim Sijbers.

Volgens de inwoner van Lekkerkerk is er voor weggebruikers die afhankelijk zijn van een rollator of scootmobiel nauwelijks ruimte om de winkels te bereiken. Voor hen is het centrum een plek waar je, vanwege de vele geparkeerde auto's, makkelijk 'van de sokken gereden' wordt, zo vertelde Sijbers dinsdag tijdens de commissievergadering. Hij begon kort geleden een handtekeningenactie, om de gemeente ervan te overtuigen de inrichting aan te passen. De teller staat inmiddels op bijna 250 handtekeningen.

Vier jaar geleden kreeg het gebied tussen Kerkweg en het Raadhuisplein - ter hoogte van het winkelcentrum - een nieuwe inrichting. In het zogenaamde 'shared space'-gebied is ruimte voor zowel de auto als voor voetgangers. Probleem is dat veel automobilisten hun auto zodanig parkeren dat er tussen de gevels van de winkels en de auto's nauwelijks ruimte overblijft om tussendoor te lopen. De auto's staan bovendien vaak zo dicht naast elkaar dat een oversteek naar de andere kant van de rijbaan bijna niet mogelijk is. Sijbers: "Het is worstelen tussen het blik door, met grote kans op schade aan eigen of andermans eigendom." Hij wijst naar het verkeersbord dat aan het begin en het einde van het centrum is geplaatst. "Dat zegt dat deze auto's te gast zijn. Echter is de definitie 'gast' niet bij iedereen hetzelfde."

Pro Krimpenerwaard stelde eind 2017 al vragen aan het college over de verkeersveiligheid in het centrum. Het college zag echter geen reden om maatregelen te treffen. Wel was de situatie tijdens de wekelijkse markt een 'aandachtspunt'. In oktober vorig jaar diende de partij opnieuw schriftelijke vragen in. Dit naar aanleiding van een verkeersincident. "Hierop zou de burgemeester en wethouder nog op terugkomen. Niets meer van vernomen", schrijft fractievoorzitter Ad Struijs.

Volgens Sijbers is de verkeersveiligheid eenvoudig te verbeteren. Onder meer door een duidelijk zichtbare scheidslijn aan te brengen tussen het gedeelte voor voetgangers en ruimte waar automobilisten hun voertuig kunnen parkeren. Ook pleit hij voor de aanleg van een gemarkeerde oversteekplaats.