• Jeanette van Herk (links) en Marianne Boone.
• Jeanette van Herk (links) en Marianne Boone. Foto: Jan Timmer

Vrijwillig zorgzaam in laatste levensfase

streek • Voor mensen van wie het levenseinde nadert en hun mantelzorgers kan Steun.Midden-Holland veel betekenen. Een interview met directeur Marianne Boone en teamondersteuner Jeanette van Herk.

Allereerst iets over de naam Steun. Midden-Holland met de pay-off 'als sterven nabij is' . "Die is sinds begin maart nieuw en vervangt 'Terminale Zorg Thuis & Hospices Midden-Holland'", vertelt Marianne Boone. "We hebben bewust gekozen voor een nieuwe 'roepnaam' om daarmee meer duidelijkheid te creëren. Onze organisatie heeft niet alleen twee hospices (in Gouda en Waddinxveen) tot haar beschikking maar levert via een groep van zo'n 35 vrijwilligers ook terminale zorg bij de mensen thuis, ook in de Krimpenerwaard. Er wordt al best veel gebruik gemaakt van onze mensen, maar er is ook nog onbekendheid met wie we zijn en wat we doen. Met de nieuwe, krachtiger naam hopen we een extra impuls te geven aan onze bekendheid."

Sinds de AWBZ in 2015 een wijziging onderging is er veel veranderd op het gebied van zorg en ondersteuning. "Het oude systeem handhaven zou ertoe leiden dat de uitvoering van de wet volledig onbetaalbaar zou worden", zegt Jeannette van Herk. "Om die reden is er kritisch gekeken naar welke zorg door professionals moet worden uitgevoerd en welk gedeelte door mantelzorgers en vrijwilligers kan worden verleend. Die manier van kijken kun je ook toepassen als het gaat om de zorg voor een terminale patiënt die thuis wil sterven. Een deel van de zorg wordt door de professional gedaan, voor de rest van de uren kunnen wij samen met de mantelzorgers kijken naar een verdeling van de overige tijd. Voor mantelzorgers is het vaak loodzwaar om bijna permanent aan het bed te zitten. Niemand heeft er iets aan als deze mensen overbelast raken. Onze vrijwilligers kunnen een deel van die aanwezigheidszorg overnemen, zodat de betrokken familieleden even tot rust kunnen komen of ontspannen. Je ziet in de praktijk dat het werkt. De fase naar het sterven toe krijgt er meer 'rust' door voor de mensen rondom de patiënt én de terminaal zieke zelf. Mede daardoor houden de nabestaanden later goede herinneringen over aan die laatste weken."

"Wij streven naar een bijna geruisloze samenwerking met professionele zorgverleners, huisartsen en patiënten en hun mantelzorgers", zegt Marianne Boone. "Het mooiste is als je als harmonieus team met elkaar optrekt. We merken dat zich dat steeds positiever ontwikkelt. En zo hoort het ook. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat die laatste fase in een mensenleven waardevol en waardig verloopt." Vrijwilliger/ondersteuner thuis worden bij Steun.Midden-Holland? Op 3 en 4 april zijn er weer twee cursusdagen. Voor meer informatie: teamondersteuner@steunpuntmh.nl.

Jan Timmer