• De besmeurde envelop die bij de nieuwe bewoonster door de brievenbus werd gegooid.
• De besmeurde envelop die bij de nieuwe bewoonster door de brievenbus werd gegooid. Foto: aangeleverd

'Ik zag zo'n verdriet in haar ogen'

krimpen a/d ijssel • Dat statushouders niet altijd kunnen rekenen op een warm welkom, merkte een woonconsulent van QuaWonen tijdens een sleuteloverdracht in Krimpen aan den IJssel.

De consulent schrijft hoe zij op een zonnige maandagmiddag in een eengezinswoning staat te wachten op de komst van de nieuwe bewoonster: een Eritrese vrouw. Bij binnenkomst ziet zij achter de voordeur wat folders en een verfomfaaide envelop liggen. "Er hing een stank in de gang die ik vrij snel kon herleiden naar die envelop. Ik dacht nog: wat zit daarin?"

Boos

Op de envelop is met rode stift geschreven: 'stuur buitenlanders retour'. De geur blijkt afkomstig van poep die iemand in de envelop heeft gegooid. "Op dat moment voelde ik alsof ik bij mijn keel werd gegrepen, alsof deze envelop voor mij bedoeld was. Wat was ik boos en verdrietig!"

Na het maken van een foto gooit de consulent de envelop weg. Niet lang erna komt de vrouw aan met een kennis, een man die al 18 jaar in Nederland woont, de taal spreekt en als taxichauffeur werkt. "Wat een verademing voor mij en mevrouw dat deze meneer alles kon vertalen. Als ik langzaam sprak, kon zij mij volgen, maar de vertaling maakte het voor haar begrijpelijk." Zoals bij elke oplevering adviseert de consulent de nieuwe bewoonster om zo snel mogelijk kennis te maken met de buren. Ze twijfelt of hij haar moet vertellen over de envelop die door de brievenbus is gegooid. Toch doet ze het. "Mevrouw was er stil van, maar meneer deed het af met de opmerking: 'niets van aantrekken. Niet iedereen is zo'."

Na de sleuteloverdracht en diverse dankbetuigingen van de vrouw gaat de consulent weer weg. Zij opent de voordeur en ziet dat er 'niet welkom' op is gekalkt. "Wie had dit gedaan en wanneer? Was dit gebeurd toen we in de woning rondliepen?" Die laatste vraag kon de vrouw direct beantwoorden. Zij had de tekst al gezien toen ze bij de woning aankwam. "In de kleine tien minuten dat ik alleen in de woning was, had iemand de lafheid gehad om de voordeur onder handen te nemen."

Zakdoek

Snel loopt de consulent naar de keuken, om een papieren zakdoek nat te maken en de deur schoon te maken. "Mevrouw pakte de zakdoek uit mijn hand en ging zelf aan de slag. Ik zag zo'n verdriet in haar ogen. Verdriet dat ik op dat moment ook voelde."

Buiten staat toevallig een oudere buurvrouw de ramen te zemen. Zij stopt en komt kennis maken met haar nieuwe buurvrouw. Iets wat de consulent erg kan waarderen. "Integreren kan alleen als wij Nederlanders openstaan voor positief contact. Helaas zijn er ook rotte appels, maar die zullen nooit en te nimmer de overhand krijgen."