• Brandweerlieden bezig met het blussen van de brand.
• Brandweerlieden bezig met het blussen van de brand. Foto: Adri Verhoeven

Timmerfabriek Stolwijk in de as gelegd

stolwijk • Een felle, uitslaande brand heeft zaterdagochtend de timmerfabriek van André Suijker aan de Nijverheidsweg 30 in Stolwijk volledig in de as gelegd.

Toen Suijker, die rond kwart voor drie die 's nachts een automatische brandmelding kreeg, bij zijn pand arriveerde, zag hij alleen rookwolken. Ook na de komst van de brandweer Stolwijk was van echte vlammen nog geen sprake. Ploegchef Martin Zwijnenburg: "De rookontwikkeling maakte het verkennen van het pand lastig. De brandhaard, die moeilijk te ontdekken was, bleek op een zoldertje te zijn waar we slecht bij konden."

Het werd al snel te warm binnen en de brandweerlieden besloten om afstand te nemen. "Gelukkig", blikt de ploegchef terug, "want bijna direct daarna was er een levensgevaarlijke flashover." Hierbij loopt de hitte dusdanig op, dat een zelfontbrandingstemperatuur wordt bereikt. Bij de vlamoverslag staat de hele ruimte in brand en kan de temperatuur al snel oplopen tot 600 graden.

Intussen was al besloten om flink op te schalen en naburige brandweerkorpsen in te schakelen. De uit alle hoeken van de Veiligheidsregio toegesnelde hulpdiensten konden echter niet voorkomen dat het pand geheel uitbrandde. Doordat de timmerfabriek aan de achterzijde aan een brede sloot grenst - langs provincialeweg N207 - had de brandweer moeite om de vuurhaard te bestrijden. Door brede inzet van vele voertuigen kon wel worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden. De brand was rond 7.00 uur onder controle.

Suijker is door de brand flink aangeslagen. "Ik ging af op een inbraakalarm, maar dat bleek dus rookontwikkeling te zijn. Ik heb toen direct alle hulpdiensten ingeschakeld." Hij is hevig geschrokken van het hele gebeuren. "Zo'n heftige ervaring gun je niemand." Om over de toekomst van zijn bedrijf te praten is het nog veel te vroeg. "Deze werkweek gaan we één en ander verder bekijken."


Benauwd

Eigenaren van de naastgelegen panden beleefden ook benauwde momenten. Eén van hen, collega-ondernemer en buurman Martijn Berkouwer van BKI, werd rond half vier wakker. Een blik op zijn telefoon leerde hem dat hij al ruim veertig gemiste oproepen had. "Toen ben ik toch maar eens terug gaan bellen en werd mij verteld dat ik maar zo snel mogelijk, maar met gepaste snelheid, naar mijn bedrijfspand moest komen. Onderweg haal je je dan van alles in je hoofd. Natuurlijk schrok ik bij aankomst, maar de brandweer was inmiddels volop bezig om erger te voorkomen."

Over rook- en waterschade is nog niets bekend, want ook uren na het sein brand meester mocht Berkouwer zijn pand nog niet betreden. Direct omwonenden en overige inwoners van Stolwijk hadden behoorlijk last van rook en roetdeeltjes. De brandweer adviseerde hen roetdeeltjes met handschoenen op te rapen en tuinmeubelen en speeltoestellen met water en zeep te reinigen. Alle voetbalwedstrijden bij vv Stolwijk werden afgelast. Auto-eigenaren kregen te horen dat ze goed naar hun voertuig moesten kijken en deze te inspecteren op eventuele brandvlekjes.

Adri Verhoeven