Onderzoek naar lood in bodem speelplaatsen

krimpen a/d ijssel • DCMR Milieudienst Rijnmond start eind deze maand met een onderzoek naar lood in de bodem van kinderspeelplaatsen in Krimpen aan den IJssel.

Dat is nodig omdat uit eerder onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is gebleken dat lood een nadelig effect kan hebben op de ontwikkeling van hersenen van jonge kinderen. "Daarom is het belangrijk dat met name kinderen tot en met 6 jaar zo min mogelijk in contact komen met lood", zegt wethouder Anthon Timm van de gemeente Krimpen aan den IJssel. "Zij kunnen lood binnenkrijgen door bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het spelen op een bodem met lood."

Risico

In samenspraak met DCMR is er geïnventariseerd waar in Krimpen aan den IJssel mogelijk sprake is van verhoogde concentraties lood in de bodem. "In grote delen van de bodem zit lood in de categorie 0 tot 390 mg/kg", weet Koos Jager van DCMR. "Op kinderspeelplaatsen mag het loodgehalte niet hoger zijn dan 100 mg/kg. Omdat speelgebieden in Oud Krimpen in het verleden minder vaak zijn opgehoogd dan elders vormen die een risico. Vandaar dat we in die wijk in alle speelplaatsen boringen doen voor onderzoek."

Op basis van historische informatie verwacht Jager dat de loodgehaltes op alle plekken binnen de grenzen zullen blijven. "Er is dus geen reden voor ongerustheid. En als het loodgehalte onverhoopt toch ergens te hoog is, dan neemt de gemeente maatregelen. De speelplaats wordt dan afgeschermd en schoongemaakt."

Het onderzoek richt zich op zeven openbare speelplaatsen (Waalsingel 15, Tuinstraat 65, Tuinstraat 52, Zuiderstraat 2, Steenbakkerstraat 27, Koningin Julianastraat 62 en IJsseldijk 458) en twee niet-openbare speelplaatsen (bij basisscholen het Kompas en Admiraal de Ruyter). Meer informatie is te vinden op de website van DCMR Milieudienst Rijnmond.