woensdag 20 februari

Ondersteuning
14:00, Schoonhoven, Welzijnscentrum, Oranjeplaats 45b
Bezoekers kunnen informatie krijgen over de stichting Terminale zorg Thuis en hospices Midden-Holland, die vrijwillige ondersteuning biedt aan hen, die terminaal ziek zijn en aan hun mantelzorgers. Deze ondersteuning kan worden geboden in de thuissituatie, in woonzorgcentra en binnen de hospices van Gouda en Waddinxveen. Janneke Blokland is aanwezig om vragen te beantwoorden.

Viering jubileum
19:45, Lopik, De Schaapskooi (achter Hervormde Kerk)
Bijeenkomst van Passage, afdeling Lopik/Jaarsveld. Het 100-jarig bestaan van de christelijke maatschappelijke vrouwenbeweging wordt gevierd. Er komen leuke sketches en anekdotes voorbij. Ook worden er jubilarissen in het zonnetje gezet.

donderdag 21 februari

Vrouwenochtend
09:15-11:30, Krimpen aan de Lek, 't Voorhof, Dorpstraat 1
Janneke van Wijngaarden zal bij de Vrouwenbijbelstudiekring spreken over zegenen. Meer informatie: 0180-522469/510278.

Naar zorgboerderij
10:00-13:00, Cabauw, zorgboerderij Both, Cabauwsekade 13
Leden van Cabauw 60plus brengen een bezoek aan zorgboerderij Both. Zij krijgen daar een rondleiding en een afsluitende lunch aangeboden. De kosten zijn 10 euro. Opgeven kan bij Margo (06-11263661) of Tunnes (0348-551892). Wie mee wil rijden met de nieuwe van Velzen PlusBus kan dat aangeven. Het gebruik van de bus is gratis.

Samen eten
18:00-20:00, Ammerstol, Het Gebouw, Lekdijk 75
Elke derde donderdag van de maand kan iedereen aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd. De prijs is 11,50 euro voor een hoofd- en nagerecht. Opgeven bij Gerjo Goudriaan: 06-53578352.

Ledenvergadering
20:00, Schoonhoven. De Overkant, Wal 34
Jaarlijkse ledenvergadering van oranjevereniging Oranje Boven. Iedereen is welkom.

vrijdag 22 maart

Klaverjassen
20:00 Schoonhoven, voetbalkantine
Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub Op Goed Geluk. De vorige speelavond werd gewonnen door Bas Langeveld en Jan Versluis (5.291 punten). Frans Hak volgde met 5.249 punten.

zaterdag 23 februari

Inzameling spullen
10:00-12:00, Lopik, De Schaapskooi (achter NH-kerk), Dorpstraat 34
In verband met de te houden rommelmarkt van de NH-kerk te Lopik in april is de organisatie op zoek naar bruikbare goederen. Meubels, elektrische apparatuur en overige spullen zijn welkom. Elke laatste zaterdag van de maand is er gelegenheid om spullen in te leveren. Wie grote spullen heeft om op te halen, kan bellen voor een afspraak met Diny de Bruijn: 0348-553248.

Psalmzangavond
19:30, Krimpen aan den IJssel, kerkgebouw Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland, Nachtegaalstraat 3
Psalmzangavond met Pieter Heykoop. De collecte is bestemd voor de Mbuma-stichting.

Bingoavond
20:00, Jaarsveld, Verenigingsgebouw
Spelletje bingo met leuke prijzen. Bezoekers krijgen gratis koffie of thee. Bovendien wordt er aan het einde van de avond ook nog eens een gratis slotronde gespeeld.
www.sbj-jaarsveld.nl

Excelsior speelt Bravo!
20:00, Stolwijk, Het Kwartier
Toneelvereniging Rederijkerskamer Excelsior speelt de komedie Bravo! Het toneelstuk is geschreven door Haye van der Heyden en de regie is weer in handen van Irene Nieuwveld. Excelsior neemt de kijker een avond lang mee naar het Franse platteland waar Gerard online een pittoresk huisje heeft gekocht. Het pittoreske huis blijkt helaas een bouwval. Zelfs makelaar Bibi schrikt van de staat van het huis. Dit betekent dat Gerard en zijn vriend Aktan aan de slag moeten! Evelien, de vrouw van Gerard, komt namelijk binnenkort naar Frankrijk en Gerard heeft ook plannen om een bistro te openen in het huisje. Tijdens het klussen worden ze alleen wel afgeleid door een knappe Franse buurvrouw. Kaarten voor de voorstellingen zijn te koop bij Slijterij de Gouden Leeuw in Stolwijk of te reserveren via: info@rederijkerskamerexcelsior.nl.

'Het Liefdescollege'
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
Cabaretvoorstelling van Renate Reijnders. Je wist niet dat er nog zoveel te leren viel. En te lachen. Over de liefde. Terug de schoolbanken in, maar dan wel met rooie koontjes. Van het lachen vooral. Want professor in de liefde Renate Reijnders happens to be een rasechte comédienne, bovenmeester in de zelfspot. Tijdens dit college regent het veelal hilarische facts en bruikbare tricks bij alle liefdesperikelen van voor tot achter. Dit alles doorspekt met flirttips, nuttige lesjes in eerste indruk, handige hulpjes bij powerhouding en oogcontact. Kaarten kunnen besteld worden via www.artotheater.nl of bij Provence, Haven 63 te Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

zondag 24 februari

Ensink te gast
15:00, Haastrecht, Grand Café Concordia, Concordiaplein 1
Op de laatste zondag van de maand is het tijd voor Country Café Concordia. Tijdens deze editie is Tom Ensink de gast van het huistrio Change of Key. Deze virtuoze pedalsteel-gitarist komt zijn opwachting maken om, samen met het trio, de onvervalste traditionele roots van de country muziek te laten horen. Toegang is gratis. Meer informatie: 06-54918147 of e-mail: info@marykee.com.

'Back to the 50 en 60's'
15:00, Bergambacht, De Tulp
Op verzoek worden er plaatjes uit de jaren '50 en '60 gedraaid. Entree is 3 euro, exclusief consumpties. Op vertoon van uw mantelzorgpas is de toegang gratis. Aanmelden bij SWOBV via: 0182-350012 of e-mail: info@swobv.nl.

dinsdag 26 februari

Schaatsen in Rotterdam
08:30, Lekkerkerk, ijsclubgebouw, Weidelaan 55
De bus vertrekt om 08.30 uur vanaf de ijsbaan in Lekkerkerk, verzamelen om 08.15 uur. Om ongeveer 12.15 uur is de bus weer terug in Lekkerkerk. Het uitje is voor alle leden en jeugdleden gratis op vertoon van een geldig lidmaatschapskaartje. aanmelden kan per mail: pebestili@hetnet.nl of p.ranke@upcmail.nl. Graag naam, leeftijd en 06-nummer doorgeven. Jeugdleden onder de 8 jaar mogen alleen onder begeleiding mee. Meenemen: schaatsen, warme kleding, muts, handschoenen zijn verplicht.

'Egeltjes knutselen'
14:30-16:00, Krimpen aan den IJssel, Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312
Kinderen knutselen tijdens deze workshop egeltjes. De egeltjes in de tuin zijn nu niet te zien, want ze zijn nog diep in hun winterslaap (tot eind april). Daarom knutselen de kinderen maar hun eigen egel. Ze verven, maken stekels en plakken oogjes en zorgen ervoor dat de egel een eigen 'tuintje' heeft van takjes en blaadjes. De workshop is voor kinderen van de basisschoolleeftijd, groepen 1 tot en met 6. Entree is 2,50 euro. Opgeven kan via: 0180-514866 of e-mail: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl.

Lezing over aquariumtechniek
19:30, Schoonhoven, clubhuis Stichting Verenigingshuis De Zilverstad, Nieuwe Singel 39
Op uitnodiging van aquariumvereniging de Zilver Tetra houdt Erik Prins een lezing over aquariumtechniek. Wat moeten aquarium/terrarium liefhebbers zonder verwarming, pomp(en) en verlichting? De huidige techniek is heel bepalend voor een aparte onderwaterwereld, namelijk aquascaping. De techniek heeft echter de afgelopen jaren een stevige ontwikkeling doorgemaakt met ledverlichting, Nano-techniek en CO2 installaties. Erik geeft de nodige tips om kaf en koren goed te scheiden. Toegang is vrij.

'Waar lag de Lopikerpoort?'
19:30, Schoonhoven, Brasserie Springer BOVEN, Opweg 2a
René Kappers verzorgt de maandelijkse lezing van de Historische Vereniging Schoonhoven. Het onderwerp van zijn lezing is 'Waar lag de Lopikerpoort? Google Earth is goud waard, ook voor Schoonhoven.' Google Earth toont de stad en het omringende platteland op een manier zoals nog nooit mogelijk was. Projecties op Google Earth van oude kaarten en foto's van de stad geven zo nieuwe inzichten in haar ontstaan. Oude vraagstukken (de stadsvrijheid, de twee-herigheid van de stad, de loop van de Zevender en zijn monding, de loop van de Haven-Botersloot en de locatie van Lopikerpoort) kunnen zo op een nieuwe manier bekeken en geanalyseerd worden. René Kappers neemt zijn toehoorders mee met Google Earth langs deze onderwerpen. Hij voorziet de vragen van antwoorden.

Maastrichts aardewerk
20:00, Bergambacht, De Schakel, Schoolstraat 24
Op uitnodiging van de Historische Vereniging Bergambacht verzorgen Wim en Anke Meershoek een presentatie over Maastrichts aardewerk. Ze zijn fervente verzamelaars van dit aardewerk en hebben in 39 jaar zoveel mooie en dierbare stukken verzameld, dat hun huis nu bijkans een museum is. Bezoekers van de lezing kunnen Maastrichts aardewerk meenemen ter beoordeling en taxatie. Zowel leden als niet-leden zijn welkom.

woensdag 27 februari

Ouderenmiddag
14:30, Lopik, 'Brugkerk', Lopikerweg Oost 58
Middag van het Open Ouderenwerk Jaarsveld. Deelnemers kunnen sjoelen, kaarten of een spelletje rummicub spelen. Voor de winnaar is er een prijs.

Bingoavond
19:30, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Bingo (18+) met leuke prijzen. Een boekje met tien kaarten kost 10 euro, inclusief een kopje koffie.

donderdag 28 februari

Computercursus
13:30, Ouderkerk aan den IJssel, d'Ouwe Backery, Dorpsstraat 19
Workshop van Senioren Convent Ouderkerk. Naarmate men een computer langer gebruikt, wordt de verzameling foto's, tekst-, video en muziekbestanden steeds groten. In deze workshop gaat men stap voor stap bestanden op de computer onderverdelen in mappen en bibliotheken. De workshop bestaat uit drie bijeenkomsten: 28 februari, 7 en 14 maart om, telkens om 13.30 uur. Deelname is 33 euro; het cursusboek kost 14 euro. Aanmelden via: 0180-681929/681569.

Presentatie
14:30, Ammerstol, H. Zanenhuis
Presentatie over muziekfilms en filmmuziek. Het verhaal wordt geïllustreerd met beeld- en filmmateriaal. Na afloop wordt er gestoofd rundvlees, sperziebonen en gekookte aardappelen geserveerd. Kosten zijn 6 euro. Opgeven kan telefonisch via: 06-25221705 of per e-mail: inge.cor@casema.nl.

Fortnite dansles
15:00, Schoonhoven, Studio Younik, Goudstraat 11a
Speciale Fortnite danslesvoor wie alle danspasjes wil leren. Van 15.00 tot 16.00 uur is er een les voor 6- tot 8-jarigen en van 16.00 tot 17.00 uur voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aanmelden kan telefonisch via: 06-14630345 of per mail: info@studio-younik.nl. Leden betalen 3,50 euro; voor niet-leden is deelname 5 euro.

Alzheimer Café
19:30, Lopik, dorpshuis De Schouw
Dementieadviseur, coach en trainer Tineke van Sleen is uitgenodigd als gastspreker. Dementie heeft volgens deskundigen ernstige gevolgen voor onder andere geheugen, taal en begrip. Kan je op een effectieve manier communiceren met iemand die dementie heeft? Tineke van Sleen geeft deze avond praktische tips en advies. Ook vertelt ze over begrijpen en begrepen worden.

Film: 20th Century Women
20:15, Haastrecht, Theater Concordia
20th Century Women gaat over Dorothea Fields die als alleenstaande moeder haar tienerzoon Jamie alleen opvoed in Santa Barbara. Ze deelt een groot landelijk huis met een rondtrekkende timmerman en punkkunstenares Abbie. De rebelse vriendin van haar zoon, Julie komt regelmatig op bezoek. De drie vrouwen ontdekken in deze humoristische film de liefde en vrijheid in het zuiden van Californië tijdens de late jaren 70. Kaarten à 8 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia en voor de voorstelling aan de kassa. Minimum leeftijd is 16 jaar.

vrijdag 1 maart

LEGO bouwdag
10:00-12:00 en 14:00-16:00, Schoonhoven, speel-o-theek Leentje Beer, Tinbergenlaan 40
De speel-o-theek is voor de gelegenheid omgetoverd tot één grote LEGO speelruimte. Er zijn deze dag twee mogelijkheden om te komen bouwen met de bergen LEGO; in de ochtend van 10.00 tot 12.00 uur of in de middag van 14.00 tot 16.00 uur. LEGO is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Toegang is 2 euro per kind. Aanmelden kan via: legobouwdagschoonhoven@gmail.com.