Aftrap campagne verkiezingen

krimpenerwaard • De waterschapsverkiezingen komen eraan. Met slogans als 'Hallo stormtrotseerders, we mogen weer stemmen!' en 'Hallo hoosbuihelden, we mogen weer stemmen!' worden mensen aangemoedigd om op 20 maart te gaan stemmen.

Maar waarom zijn er eigenlijk waterschapsverkiezingen? Waarnemend dijkgraaf Toon van der Klugt van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard legt uit: "Water is zo belangrijk in ons lage Nederland, dat we daar een eigen overheid voor hebben. De waterschappen hebben een bestuur nodig, omdat ze regels, prioriteiten en ambities bepalen en daarvoor zelf belasting heffen en de tarieven vaststellen. Als belanghebbende en belastingbetaler mag je de koers meebepalen door eens in de vier jaar je stem uit te brengen."


Bestuurlijke keuzes

Het waterschap zorgt voor droge voeten en schoon water. De wijze waarop en waarin wordt geïnvesteerd en of het takenpakket van het waterschap breder moet worden ingevuld, daar kunnen de meningen over verschillen. "Er valt dus wel degelijk iets te kiezen", zegt van der Klugt. "Via onze website vind je de verkiezingsprogramma's van de acht partijen die meedoen aan deze verkiezingen en een stemwijzer. Dat kan mensen helpen om een keuze te maken." Hij is er trots op dat de organisatie er afgelopen vier jaar in is geslaagd om nagenoeg alle bestuurlijke ambities waar te maken en toch de tarieven te beheersen. "Dat is mooi, zeker als je kijkt dat we ons waterwerk goed op orde hebben, al ben je natuurlijk nooit overal helemaal klaar en proberen we de klimaatverandering voor te blijven."


q www.hhsk.nl