• Soma Kaviani bij één van haar werken.
• Soma Kaviani bij één van haar werken. Foto: aangeleverd

Afghaanse kunst in bibliotheek

bergambacht • Soma Kaviani exposeert in maart en april met kleurrijke schilderijen in de bibliotheek te Bergambacht. Er hangen werken die haar aan Afghanistan en Pakistan doen denken.

Zij maakt onder andere abstracte werken met bomen die warmte uitstralen. "Die warmte heb ik altijd gemist. Hierin kan ik mijn eigen gevoelens kwijt en dit was voor mij aanleiding hiermee door te gaan."

Kaviani zat niet op schilderles, maar volgde wel diverse schilderworkshops. Ze schildert stillevens, landschappen, portretten, dieren en veel abstract.

Moslimfundamentalisme

Kaviani is in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, geboren. Door de oorlogsomstandigheden vluchtte zij in 1985 vanuit Kabul naar Pakistan. Door het alsmaar toenemende moslimfundamentalisme in Pakistan werd het voor haar en haar vier kinderen steeds moeilijker om er te leven en te blijven. Ze vond dat er voor hen geen toekomst was. Haar ouders woonden al twintig jaar in Nederland en in 2006 nam ze het besluit om naar Nederland te vertrekken. Heel snel kwam ze naar Haastrecht, waar ze nog steeds met plezier woont. Haar kinderen zijn inmiddels de deur uit. In Kabul studeerde Soma chemie aan de universiteit. Vanwege de oorlog kon zij die studie niet afmaken. In Pakistan mocht zij als vrouw niet werken en werd zij huisvrouw. In Nederland deed zij lange tijd vrijwilligerswerk in de zorg. Naast het schilderen houdt Kaviani zich ook bezig met dichten. Zij dicht alleen in haar eigen taal Farsi, de officiële taal van Iran, Afghanistan en Tadzjikistan en bracht al drie gedichtenbundels uit.