Ina de Jong: onzichtbare jubilaris

FOTO

krimpen a/d ijssel • Je zou Ina de Jong 'de onzichtbare jubilaris' kunnen noemen, want de meeste leden van Tourfietsclub De Waardrenner kennen haar nauwelijks, ondanks het feit dat ze al 25 jaar als penningmeester actief is voor de club.

"Die onbekendheid komt omdat ik nooit bij de vereniging gefietst heb", glimlacht de 74-jarige inwoonster van Krimpen aan den IJssel. "Vanwege rugklachten en reuma moest ik dat rond mijn 30e opgeven." De Waardrenner kende ze vooral door jaar man Jan, die inmiddels alweer 35 jaar in het bestuur zit en binnen de club bekend staat als de onvolprezen uitzetter van de zes grote toertochten, kilometervreter bij uitstek (zo'n 15.000 fietskilometers per jaar) en clubbladcoördinator.


Staatjes

Toen De Waardrenner ruim 25 jaar geleden problemen had met het vinden van een nieuwe penningmeester, meldde Ina zich aan om die taak en de ledenadministratie op zich te nemen. "Ik ben als dochter van een accountant opgegroeid met staatjes en cijfertjes en wist ook beroepsmatig van de hoed en de rand", vertelt ze. "Punt was alleen dat mijn man het in eerste instantie geen geweldig idee vond dat ik deel ging uitmaken van het bestuur. Hij was bang dat dat tot strubbelingen zou leiden. Nu, zoveel jaar verder, mogen we vaststellen dat het prima is gegaan. Natuurlijk, we zijn het wel eens oneens op 'Waardrenner-gebied', maar je laat elkaar ook in je waarde."

Ina zag de wijze waarop ze haar werkzaamheden voor de club verricht, in de loop van de voorbije kwart eeuw flink veranderen. "De eerste jaren gebruikte ik een kaartsysteem. Daarna deed de computer voorzichtig zijn intrede en inmiddels werk ik alweer een tijd met een geautomatiseerd boekhoudprogramma. Vroeger stuurde je elk lid een acceptgiro, heden ten dage is één druk op de knop genoeg om de rekeningen te versturen. Daarmee is mijn werk gemakkelijker geworden maar ook een stuk onpersoonlijker. Een aantal leden zie ik alleen op de algemene ledenvergadering en verder niet. Dat maakt me tot een soort 'onzichtbare penningmeester'."


Belbus

Behalve voor de Waardrenner is Ina de Jong ook actief voor de Belbus in Krimpen. "Ik was toen net gestopt als penningmeester van IKOS, een christelijke organisatie die godsdienstles aanbiedt op openbare scholen. Ook ben ik 12,5 jaar penningmeester geweest van de bibliotheek in mijn voormalige woonplaats Ouderkerk. De Belbus doe ik al weer tien jaar. Ik begon achter de telefoon en werd na verloop van tijd ook daar penningmeester. Het bevalt me prima daar. Je bent lekker onder de mensen en kan je nuttig maken. Dat geldt ook voor mijn werkzaamheden voor zorgcentrum Crimpenersteijn, waar ik wekelijks de liturgie voor de bezoekers van de kerkdienst aldaar van een vergroot lettertype voorzie. Ik heb plezier in alle dingen die ik doe. Da's toch veel beter dan thuis achter de geraniums te gaan zitten?"