• Wim van Herk op zijn zolder vol schaatsen.
• Wim van Herk op zijn zolder vol schaatsen. Foto: Dirk Molenaar

Zolder Wim van Herk puilt uit van de schaatsen

lekkerkerk • Op de zolder van zijn dijkwoning aan de Opperduit heeft de 71-jarige Wim van Herk uit Lekkerkerk een grootse uitstalling van houten schaatsen. Zo'n dertig verschillende soorten zijn het resultaat van ongeveer veertig jaar verzamelen.

"Er liggen hier ongeveer vijfhonderd paar schaatsen", vertelt Wim zichtbaar trots. "De oudste schaatsen zijn zo'n driehonderd jaar oud. Ik verzamel Hollandse houten schaatsen uit verschillende streken. Hier in de regio waren verschillende schaatsenmakers actief, zoals Stienus in Krimpen aan de Lek, de neven Gerrit en Jan Spoormaker in Ouderkerk aan de IJssel en Bezemer in Stolwijk. Vanaf ongeveer 1920 verdwenen de plaatselijke schaatsenmakers en werden de schaatsen gemaakt in fabrieken van onder andere Nooitgedacht en Batavus."

Wim heeft vanaf jongs af aan een zwak voor schaatsen gehad. Echter is het ooit begonnen met het verzamelen van sleeën. "Dit neemt alleen te veel ruimte in beslag dus daar ben ik dan maar mee gestopt." Op de vraag of deze hobby veel geld kost geeft Wim aan dat het meevalt. "Vaak krijg ik van mensen schaatsen aangeboden omdat ze weten dat ik deze verzamel. Het kost natuurlijk geld omdat ik ze ook aankoop bij handelaren of via internet. Maar het moet wel leuk blijven, dus ik maak het niet te gek."


Lezingen

Regelmatig geeft Wim in de regio lezingen over het schaatsen in vroeger tijden. Daarbij laat hij ook filmbeelden zien van onder andere de Negendorpentocht. Het is inmiddels alweer 22 jaar geleden dat deze tocht voor het laatst werd verreden. "Veelal zijn de mensen enthousiast en verbaasd dat er zoveel soorten schaatsen zijn. Ik neem altijd allerlei schaatsen mee die ze dan kunnen bekijken."

Zelf schaatst hij nog regelmatig en is tweemaal per week te vinden op de kunstijsbaan in Den Haag. Nee, je ziet 'm niet op houten schaatsen. Wim trekt zijn rondjes op moderne klapschaatsen. "Ze zijn op maat gemaakt want mijn rechtervoet is twee centimeter langer dan de andere voet."


Dirk Molenaar