• Een vast Zanglust-ritueel: repeteren in Ge-Ar.
• Een vast Zanglust-ritueel: repeteren in Ge-Ar. Foto: Jan Timmer

Jubileumconcert wordt eerste hoogtepunt van bijzonder jaar

Mannenkoor Zanglust honderd jaar

lekkerkerk • De laatste maanden staan de repetities vooral in het teken van het jubileumconcert op zaterdag 2 maart in de grote zaal van het Lekkerkerkse partycentrum Amicitia.

Vanaf 20.00 uur kan het publiek daar - met dank aan sponsors - kosteloos genieten van een avond vol klassieke en moderne liederen én de optredens van de gerenommeerde solisten Marleen Goethals en Jesper Leever (bas-bariton). "We zijn erg trots op hun medewerking", zegt Simon de Ruiter, voorzitter van de jubileumcommissie, erelid en oud-voorzitter) van Zanglust. "Beide hebben een grote reputatie én een bijzondere link met Zanglust. Marleen is namelijk de dochter van ons koorlid Dolf Stob. Jesper is de kleinzoon van ons lid Barend van der Graaf. De solisten hebben we bereid gevonden om óók een lied samen ons te zingen."

Behalve het jubileumconcert staan dit jaar nóg drie activiteiten op het feestprogramma: een jubileumreceptie op 29 oktober, een gezellige avond voor de leden en hun partners én een Korenfestival op 9 november in Amicitia. De uitgifte van een door Historische Vereniging Lekkerkerk door de Tijd verzorgd jubileumboekje maakt het verhaal compleet.

Oprichting

Bakker B. Roest en de medeoprichters van Mannenkoor Zanglust moesten eens weten dat het door hen op 1 juli 1919 in café De Harmonie (de locatie aan de Voorstraat waar Van der Velden Wielersport alweer tientallen jaren gevestigd is) opgerichte mannenkoor precies een eeuw later nog altijd bestaat. "In eerste instantie telde het koor 38 mannen", diept secretaris Arie Hofwegen op. "Niet veel later was dat aantal gedaald tot twintig. Halverwege de jaren tachtig beleefde zanglust getalsmatig zijn hoogtepunt met 67 leden. Anno 2019 telt het gezelschap 33 enthousiastelingen, mooi verdeeld over de vier stemsoorten. Mede daardoor klinkt Zanglust nog altijd 'vol' en kunnen de Lekkerkerkers hun prima niveau vasthouden.

Duidelijk is echter ook dat het fenomeen 'mannenkoor' langzaam maar zeker inboet aan populariteit. "Het is alweer twee jaar geleden dat we ons laatste nieuwe lid mochten noteren", vertelt voorzitter Clement Tipker. "En de gemiddelde leeftijd van Zanglust is gestegen tot boven de 65. Bijzonder is zeker ook de trouw van onze leden. Er zijn er meerdere die al meer dan een halve eeuw bij Zanglust zingen." Simon de Ruiter is daar één van de voorbeelden van. "Na onze huwelijksvoltrekking 52 jaar geleden zijn mijn vrouw en ik in Lekkerkerk gaan wonen. Ik werd meteen lid van Zanglust omdat ik er een goede manier in zag om het dorp en de mensen beter te leren kennen. Nooit spijt van gehad." Arie Hofwegen's naam prijkt alweer veertig jaar op de ledenlijst. Ik houd van zingen en maak deel uit van een gezellige ploeg. Al die jaren is de dinsdag 'mijn avond'. Daar komt niets tussen!"

Concoursen

In de loop der decennia nam Mannenkoor Zanglust deel aan vele concoursen en festivals. "De wilde concoursen behoorden tot mijn favorieten", stelt Simon de Ruiter glimlachend vast. "We hebben op de vreemdste plaatsen gezongen. Ik kan me zelfs een concours in een grote kolenschuur herinneren. En wat ook mooi was: alle deelnemende koren gingen altijd met een eerste prijs naar huis."

Mannenkoor Zanglust nam ooit ook deel aan een concours bij omroep AVRO. "We waren daarvoor de hele dag op stap en reden tegen de avond vol verwachting naar huis, want we kwamen op tv", vertelt Arie Hofwegen. "Eenmaal thuis bleek dat te kloppen: we waren exact tien seconden te zien en te horen!" Ook een optreden in de Zoo van Antwerpen was onvergetelijk. "In een tent midden in de dierentuin, aldus Simon de Ruiter. "We kregen 800 gulden en een plaquette. En ik weet nog dat de reis naar huis lang duurde, want de bus ging onderweg kapot. Zo zie je maar weer: je maakt als koorlid van Zanglust van alles mee!"

Jan Timmer