Voorrang voor bewoners Centrum-Zuid

krimpen a/d ijssel • Bewoners van het gebied Centrum-Zuid krijgen voorrang bij het betrekken van de huurwoningen van het nieuwe appartementencomplex in de Meerkoetstraat.

Dat staat corporatie QuaWonen voor ogen bij de aanstaande sloop van de woningen rond het busstation Krimpen en de bouw op de locatie van het voormalige gezondheidscentrum. Deze constructie klinkt als muziek in de oren van de Krimpense wethouder Kirsten Jaarsma. "Van bouwen word ik gelukkig. De vraag naar geschikte huurwoningen is groot bij jong en oud." Het plangebied ligt centraal in Krimpen aan den IJssel in de wijk Kortland, ten noorden van de Nieuwe Tiendweg. Aan de noordzijde wordt het plangebied begrensd door grondgebonden woningen aan de Meerkoetstraat. Ten oosten en westen van de locatie bevinden zich maatschappelijke en kantoorfuncties.

Bouwrijp

Het gaat in het project Meerkoetstraat om de bouw van 40 gasloze appartementen, die (bijna) energieneutraal medio 2020 worden opgeleverd. De grond wordt momenteel bouwrijp gemaakt. In juni 2019 staat het slaan van de eerste paal voor de Meerkoetflat op de agenda. Volgens Jaarsma is dit het derde project langs de Nieuwe Tiendweg. Eerder werden Het Facet en Ravesteyn voltooid. Voor de bevoorrading van bouwmateriaal zal het fietspad langs de Nieuwe Tiendweg tijdelijk niet in gebruik zijn. "We willen de overlast voor de buurt zoveel mogelijk beperken. Daarom is voor deze route gekozen. De wijk is met z'n smalle straten niet geschikt voor grote, zware voertuigen", aldus de wethouder.

In het geldende bestemmingsplan 'Kortland' is de locatie bedoeld voor openbare en maatschappelijke dienstverlening. Om de nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken, was een bestemmingswijziging naar 'wonen' noodzakelijk. Met het aangepaste bestemmingsplan werd voorzien in een regeling voor nieuwbouw. Daar tegen zijn geen zienswijzen ingediend.

QuaWonen hanteert bij 75 procent van de appartementen een huurprijs onder de aftoppingsgrens. In deze woningen kan de corporatie huishoudens met recht op huurtoeslag passend huisvesten. Anders zouden ouderen met een laag inkomen nooit in aanmerking komen voor een nieuw levensloopgeschikt appartement.


Pieter van der Laan