• De regenboogvlag die symbool staat voor de acceptatie van homo's en lesbiennes.
• De regenboogvlag die symbool staat voor de acceptatie van homo's en lesbiennes. Stockfoto

Politiek Krimpen wijst 'Nashville' af

krimpen a/d ijssel • Krimpense politieke partijen maken donderdagavond een statement tegen de omstreden Nashville-verklaring.

Uitspraken die daarin vanuit streng-christelijke visie worden gedaan over onder meer huwelijk, homoseksualiteit en man-vrouw verhoudingen worden door de gemeenteraad niet onderschreven, stellen zeven van de negen raadsfracties in een gezamenlijke verklaring. Het gaat om Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, VVD, D66, Krimpens Belang, PvdA en CDA.


Respectvol

'Wij zetten ons in voor een Krimpen aan den IJssel waar iedereen mag zijn wie die wil zijn', zo staat in een persverklaring. 'Wij staan voor een gemeenschap met ruimte voor diversiteit en ruimte voor alle inwoners om hun leven naar eigen inzicht in te richten; wij gaan respectvol om met elkaars vrijheden.' De partijen vinden dat de Nashville-verklaring bepaalde groepen uitsluit in de samenleving. En het buitensluiten van mensen is voor hen onacceptabel. 'Het maakt niet uit wie je bent; iedereen heeft recht op liefde.' De partijen roepen op om met elkaar in gesprek te gaan. 'Door dialoog zullen we de polarisatie keren. Zo kunnen we met respect voor verschillende meningen naast elkaar en met elkaar leven.'

Naast die van de ChristenUnie ontbreekt tevens de handtekening van de SGP onder het statement. Niet heel verrassend, want de orthodox-christelijke partij maakt er geen geheim van te staan voor de bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. 'Het klopt dat we ten aanzien van het gedachtegoed van onze inwoners, ook die zich tot de lhbt+-groep rekenen, een andere positie innemen dan de heersende norm en anders denken dan een meerderheid in Nederland', zo meldt de SGP in een verklaring.

De fractie benadrukt echter dat het ontbreken van het partijlogo onder het statement niet betekent dat de SGP de dialoog wil blokkeren dan wel de bescherming aan lhbti'ers wil ontzeggen. Integendeel. 'Wij staat pal voor de bescherming van ook de lhbt+ inwoners. Geweld, intimidatie of gedragingen die zich daarmee laten vergelijken zullen wij te allen tijde afkeuren en veroordelen en waar dit in Krimpen aan den IJssel in concrete situaties tot zulke situaties zou leiden, zal men ons als eerste aan de zijde vinden om daar tegenop te treden.'

De SGP betreurt het dat in het statement van de zeven Krimpense politieke partijen is opgenomen dat 'een en ander' (lees: een andere grondhouding) tot uitsluiting van groepen inwoners leidt en als anti-lhbt+ wordt uitgelegd. Overigens wijst de Krimpense SGP-fractie erop dat de partij nooit de behoefte heeft gevoeld de Nashville-verklaring te ondertekenen.