D66-fractievoorzitter Houthoff treedt af

krimpenerwaard • Famke Houthoff kan zich niet vinden in de opstelling van haar partij in de coalitieonderhandelingen. De D66-fractievoorzitter treedt daarom af.

Commissielid Max van Leyenhorst volgt haar voorbeeld en neemt eveneens afscheid van D66.

Splijtzwam lijkt de lobby vanuit de gemeente Krimpenerwaard voor een tweede oeververbinding, met daaraan gekoppeld grootschalige woningbouw.

D66 houdt het bij een algemene verklaring: "In het kader van de nieuwe coalitiebesprekingen komt vanzelfsprekend de vraag op welke punten voor D66 acceptabel zijn. De fractie heeft daarin zijn afwegingen gemaakt. Famke Houthoff respecteert dit, maar vindt dat deze afwegingen niet passen bij haar principiële opvattingen en haar toekomstbeeld voor de Krimpenerwaard. Daarom heeft zij besloten haar zetel in de fractie van D66 op te geven en afscheid te nemen van de gemeenteraad."

Famke Houthoff en Max van Leyenhorst willen uit het oogpunt van 'vertrouwelijkheid met betrekking tot de coalitieonderhandelingen' zelf niet reageren.

Debuut

Famke Houthoff maakte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar nog vol enthousiasme haar debuut. Sinds maart 2018 was ze raadslid en fractievoorzitter.

De afgestudeerd bestuurskundige zei in een interview voor de verkiezingsspecial van Het Kontakt zeer te genieten van het natuurschoon in de Krimpenerwaard. Ze wilde zich hard maken voor een behoud daarvan: "Nu ik weer in mijn geboortedorp Berkenwoude woon, geniet ik van het weidse platteland en de natuur. Ik fiets en wandel graag in het Loetbos. Daarom wil ik het groen in de polder behouden en woningbouw op de te renoveren bedrijfsterreinen stimuleren."

De grootschalige woningbouw als eventuele uitruil voor een nieuwe brug om de Krimpenerwaard beter te ontsluiten past niet in dat plaatje.