'Przewalskipaard blijft op stal'

FOTO

regio • Het loopt nog niet storm bij de bibliotheek Krimpenerwaard wat betreft de aanmeldingen voor deelname aan het Nationaal Dictee der Nederlandse Taal, dat op zaterdag 15 december op NPO Radio 1 om 11.00 uur wordt voorgelezen door Philip Freriks.

De bibliotheek Bergambacht biedt plaats aan 16 deelnemers De organisatoren hebben tot op heden de namen van acht taalliefhebbers uit het poldergebied, onder wie wethouder Leon de Wit, genoteerd. Waar die aarzeling aan ligt weet Jacolien Vermeulen niet. "Er wordt veel publiciteit gegeven aan dit evenement. Taal is best een ding in deze tijd. Het lijkt ons leuk om mee te doen. Taalgoeroe Wim Daniëls heeft het dictee opgesteld. Hij heeft al laten doorschemeren dat hij geen rare woorden zal gebruiken. Het bekende przewalskipaard blijft op stal. Het zullen acht eigentijdse zinnen zijn."


Audiotest

Daniëls stuurt de tekst deze week op, zodat de jury zich kan installeren en er tijdig maatregelen kunnen worden genomen om in verbinding te blijven met Freriks in de studio. De bieb wordt verzocht om vooral proef te draaien met de aanwezige apparatuur. Een audiotest moet voorkomen dat alles in het honderd loopt op het moment suprême. De deelnemers moeten zaterdagmorgen om 11.00 uur klaar zitten om meer te schrijven. Het dictee wordt live uitgezonden. Freriks leest eerst het hele dictee voor en vervolgens zin voor zin. Tegen 12 uur is het afnemen van het dictee klaar en buigt de jury zich over de schriftjes van de deelnemers. Om 13.00 uur wordt de uitslag bekendgemaakt. Er is voor winnaar een Taalkalender 2019 van Onze Taal beschikbaar.

q www.debibliotheekkrimpenerwaard.nl


Stroompunt voor ambulante handel

lageweg • In het buurtschap Lageweg komt een stroompunt voor de ambulante handel. Dat is het resultaat van een bezoek van het 'Praatje Pot'-team van Gemeente Belang Krimpenerwaard.

Tijdens een gesprek met de exploitant van een mobiele frietkar kregen de raadsleden te horen dat hij voor zijn elektriciteit met een haspel moest werken en de stroom 75 meter verderop uit een woning moest betrekken. De exploitant had bij de gemeente geïnformeerd wat de mogelijkheden waren om een stroompunt te realiseren. De beantwoording was voor de exploitant teleurstellend. Gemeente Belang Krimpenerwaard verzocht het college alsnog te onderzoeken of een dergelijk stroompunt gerealiseerd kan worden. Dit omdat de ambulante handel bijdraagt aan de leefbaarheid en vitaliteit in een kern als Lageweg waar weinig tot geen voorzieningen zijn. Het biedt de mogelijkheid voor een broodkraam of kaashandelaar om hier een paar uur per week te staan. Het college liet de lokale partij weten het stroompunt te willen realiseren.