Krimpen wil rookvrije ruimtes

krimpen a/d ijssel • De Krimpense roker komt steeds verder in het nauw nu de gemeente roken in de openbare ruimte aan gaat pakken.

Het beleid komt voort uit een motie van de ChristenUnie waarin wordt gepleit om kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van roken. "Als college zijn we het daar van harte mee eens", laat wethouder Kirsten Jaarsma weten. "Daarom willen wij delen van de openbare ruimte waar kinderen komen rookvrij verklaren. Je moet dan denken aan speelplekken, schoolpleinen en rond sportvelden." Handhaven is lastig. Daarom plaatst de gemeente Krimpen aan den IJssel borden, om mensen te ontmoedigen een peuk op te steken. Jaarsma: "Ik ga uit van het gezonde verstand van onze inwoners. Iedereen weet dat roken in de buurt van kinderen hartstikke slecht is." Om het goede voorbeeld te geven is het raadhuis en omgeving al aangewezen als rookvrije plek. Wie hier toch een sigaret rookt, zal daarop worden aangesproken.


Groot Dictee in bibliotheek

krimpenerwaard • Bibliotheek Krimpenerwaard organiseert op zaterdag 15 december van 11.00 tot 13.00 uur in de vestiging te Bergambacht het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Belangstellenden kunnen hun spellingkunsten meten met andere Krimpenerwaarders, onder wie wethouder Leon de Wit. Er zijn prijzen voor de beste spellers en een poedelprijs. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt uitgezonden op de publieke zender NPO radio 1. Philip Freriks leest het dictee als vanouds voor, Frits Spits presenteert de uitzending en het Genootschap Onze Taal kijkt na. Aanmelden kan via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl. Er is plek voor een beperkt aantal deelnemers.