dinsdag 24 december

Nostalgisch kinderkerstfeest
19:00, Krimpen aan den IJssel, IJsseldijkkerk, IJsseldijk 232
De dienst zal niet langer duren dan drie kwartier, dus is ook geschikt voor de allerkleinsten. De oude kerk is voor de gelegenheid van binnen sfeervol verlicht. Buiten staan kaarsjes langs de kerk en vuurkorven die iedereen uitnodigen om binnen te komen. Eenvoud, daar draait het tijdens deze dienst om. Er worden kerstliedjes gezongen en het kerstevangelie wordt verteld. Toegang is gratis.

Kerstspel
19:00, Schoonhoven, RK Bartholomeuskerk, Wal 61
Voor de zevende keer wordt op kerstavond een kerstspel gespeeld. De titel is: 'Maak plaats voor de Koning'. Volwassenen en vooral kinderen zijn welkom om het kerstspel bij te wonen.

Lekkerkerks kinderkerstfeest
19:00, Lekkerkerk, Grote of Johanneskerk
Voor de gelegenheid is de kerk versierd. Kinderen kunnen genieten van een spannend verhaal in het poppenkasttheater. Ook worden er bekende kerstliederen gezongen. De kerk is vanaf 18.30 uur open en de toegang is vrij. Iedereen is welkom.

Kerstnachtdienst
19:30 en 22.00, Lopik, Brugkerk, Lopikerweg Oost 57
Er zijn twee diensten, om 19.30 en om 22.00 uur. Voorganger is ds. Nynke Dijkstra en de organist is Jan Spier. Jongerenkoor One Voice uit Ridderkerk verleent haar medewerking in beide diensten. Het thema is: 'Verrast door vrede'. De collecte is deze avond voor 't Leger des Heils.

Kerstzangdienst
19:30, Lopik, Hervormde Kerk, Dorpstraat 32
Het thema van deze dienst is 'De Koning, Die licht en vrede brengt!' Bezoekers kunnen zingen met de koren en luisteren naar het kerstevangelie. Aan de dienst werken mee: kinderkoor De Morgenster, klein koor Hosanna en gemengd koor Scheppingsgave. Alle drie de koren staan onder leiding van Reijco Roseboom. Hij zit tijdens deze dienst achter de piano. Het orgel wordt bespeeld door Willem van Beek. Meditatie doet ds. A.J. Sonneveld.

Kerstoratorium
19:30, Bergambacht, Grote of St. Laurentiuskerk, Kerksingel 2
Opvoering van het kerstoratorium 'Vrede op aarde'. Het is een veelzijdig programma met afwisselend declamaties van Bijbelteksten en een gedicht over de geboorte van Jezus Christus, met veel muziek en beelden van het werk van kunstenaars over het kerstevangelie, vooral van Rembrandt. Er is veel ruimte in het programma voor samenzang van bekende en vaak oude kerstliederen, afgewisseld met liederen die gezongen worden door solisten en kinderen. De begeleiding wordt verzorgd door musici met verschillende instrumenten, zoals orgel, piano, trompet, viool, panfluit en dwarsfluit. Naast de opening en sluiting zijn er twee korte, meditatieve momenten, namelijk een gesproken meditatie en een 'stille' overdenking, ondersteund door beelden. Bezoekers ontvangen een boekje met het compleet uitgewerkte programma en enkele korte artikelen die achtergrondinformatie geven bij de inhoud van het programma. De toegang is vrij. Er wordt wel een collecte gehouden voor een goed doel.

Muziek met Music Unlimited
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
In het sfeervol aangeklede Artotheater kun je op kerstavond terecht voor een flinke dosis gezelligheid, hapjes en een drankje en natuurlijk de mooiste en leukste kerstliedjes van vocal band Music Unlimited. We gaan een intieme sfeer creëren met zachte, akoestische kerstmuziek. Van een prachtig meerstemmig gezongen Silent Night tot het lekker swingende en vrolijke Sleigh Ride. De band heeft alle muziek zelf gearrangeerd, waardoor ieder liedje verrast. Kaarten zijn te bestellen via www.artotheater.nl, bij Provence (Haven 63) of aan de kassa van het theater, mits niet uitverkocht.

Kerstnachtdienst
21:00, Ouderkerk aan den IJssel, Dorpskerk
Tijdens deze dienst zal het kerstverhaal verteld worden, met als thema 'geen plaats'. Verder zingen bezoekers bekende kerstliederen met elkaar. Een gelegenheidskoor en diverse muzikanten maken de avond compleet. Iedereen is welkom. Entree is gratis. Wel is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Samenkomst
21:00, Willige Langerak, witte kerkje, Montignylaan 18
Samenkomst op kerstavond om stil te staan bij de geboorte van Jezus Christus. Na de bijeenkomst is er een gezellig samenzijn in het verenigingsgebouw De Bron, tegenover de kerk. Daar staat warme chocolademelk en iets lekkers voor bezoekers klaar.

Kerstnachtdienst
22:00, Krimpen aan de Lek, Ontmoetingskerk, Hoofdstraat 90
Is Kerst vieren ingewikkeld? Daarover gaat het in de kerstnacht tijdens deze dienst. Ds. Luci Schermers leidt de dienst en koor Anthem uit Nieuwerkerk aan den IJssel zal zingen. Ze hebben een gevarieerd kerstrepertoire. Na de dienst is er chocomel en kerstbrood. Iedereen is welkom.

Kerstnachtzangdienst
22:00, Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34
Kerstnachtzangdienst van de Evangelisatie Commissie van de Protestantse Gemeente te Lekkerkerk. Er zullen zoals gebruikelijk weer veel traditionele kerstliederen gezongen worden. Medewerking wordt verleend door interkerkelijk koor Militia Christi uit Lekkerkerk, Richard den Ouden (orgel/piano) en Fieja van der Velden (panfluit). Tijdens deze dienst is er een collecte voor het plaatselijk evangelisatiewerk.

woensdag 25 december

Bijzondere dienst
18:30, Jaarsveld, hervormde kerk
Tijdens deze dienst branden de kaarsen in de kroonluchters van de kerk. Voorganger is ds. J. de Wit. Aan de dienst werken Nanette Maaijen-Eskes (mezzo sopraan), Geert Pieter de Bruijn (trompet) en Frans Schild (orgel).

Kerstconcert met samenzang
19:30 Benschop, hervormde kerk.
Aan het concert werken mee: koor Zanglust , Marco Hoorn (bariton), Sandra Strausa (viool), Lieke Loosjes (hobo), Kees de Bruin (orgel) en Björn Hoogenes (piano). Opening en sluiting: ds. C. Bos. Entree vrij, er is een collecte.

donderdag 26 december

Kerstbrunch
10:00, Bergambacht, Ontmoetingskerk, Hoofdstraat 60
Voor iedereen vrij toegankelijk. De brunch zal om 13.00 uur afgelopen zijn. Vooraf aanmelden via e-mail: diaconie@ontmoetingskerkbergambacht.nl. Wie vervoer nodig heeft, kan contact opnemen met diaconie.

zaterdag 28 december

Inleveren spullen
10:00-12:00, Jaarsveld, verenigingsgebouw
Wie nog overbodige, maar nog bruikbare spullen heeft staan, kan deze inleveren voor de jaarlijkse rommelmarkt. Er staat een medewerker klaar om alle spullen in ontvangst te nemen. Grote spullen kunnen in overleg worden opgehaald. Voor een afspraak 0348-702928 (B. Groothedde).

Tot 2000 Café in Haastrecht
16:00, Haastrecht, Theater Concordia Muziekliefhebbers kunnen twee dagen genieten van muziek uit de jaren 60, 70, 80 en 90, live gespeeld door negen regionale bands en talenten op het open podium. Zowel de grote zaal als het Grand Café ondergaat per muziekperiode een metamorfose. Bezoekers kunnen ook lekker chillen, uit hun dak gaan in de disco of genieten van de optredens van diverse talenten tijdens het open podium. Iedereen, zowel jong als oud, mag daar zijn, haar of hun favoriete nummer spelen uit de jaren tot 2000. De zaterdag is inmiddels uitverkocht. Alleen voor de zondag zijn nog kaarten verkrijgbaar. Het Tot 2000 Café is open op zaterdag 28 december en zondag 29 december vanaf 16.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia op werkdagen vanaf 17.00 uur en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website).

Boutmiddag
16:30, Cabauw, café In 't Witte Paard, Cabauwsekade 42
Jaarafsluiting van biljartvereniging HWPB uit Cabauw. In het café draait het rad van avontuur en kunnen bezoekers biljarten. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals vleespakketten, saté, staatsloten en een hoofdprijs van 200 euro. Na afloop is er muziek.

zondag 29 december

Winterconcert
14:30, Jaarsveld, Huis te Jaarsveld, S.L. van Alterenlaan
In de muziekkamer van de historische buitenplaats is een exclusief concert van harpiste Heleen Bartels en pianist Martijn Smits. Op het programma staan solowerken voor harp van Händel en Piazolla. Daarnaast zingt Heleen Bartels liederen van Barber en Händel waarbij zij zichzelf op de harp begeleidt. In het tweede deel van het programma zal Martijn Smits op de originele Bechstein vleugel uit 1928 van Huis te Jaarsveld composities laten horen van Bach-Busoni, Beethoven (Mondscheinsonate), Grieg en Dutilleux. Samen spelen Heleen en Martijn uit het zeldzame repertoire van de Franse componist Paul Bazelaire. Entree is 10 euro, te betalen bij binnenkomst. Aanmelden kan per e-mail: dienyscheffer@outlook.com.

dinsdag 31 december

Koppelklaverjassen
13:00, Haastrecht, Theater Concordia
Vorm een duo en speel mee met klaverjasvereniging 'Onder Ons'. Inschrijven voor het toernooi (15 euro per koppel) kan tussen 13.00 en 13.45 uur. Bieden, troeven, kleur bekennen, nat gaan.... het hoort er allemaal bij.

maandag 6 januari

Klaverjassen
19:30, Bergambacht, De Waard
Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Bas Langeveld, 5631 punten; 2. Hans Mudde, 5436; 3. Maup Lindenburg, 5364.

'Gezonde start in het nieuwe jaar'
19:30, Krimpen aan den IJssel, De Tuyter
Interactieve lezing voor wie meer wil weten over gezondheid en de oorzaak van ongezondheid. Er is alle ruimte voor het stellen van vragen en bezoekers krijgen praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan. Kosten voor deelname zijn 17,50 euro, inclusief thee, gezond lekkers en een syllabus. Aanmelden via: info@praktijkdegroenling.nl.

dinsdag 7 januari

Nieuwjaarssoos en -receptie
14:00, Ammerstol, H. Zanenhuis, Ds. Hugenholtzstraat 4
De soos begint 14.00 uur; de receptie om 16.30 uur. Meer informatie bij Anneke Swaab: 0182-353501.

woensdag 8 januari

Nieuwjaarsreceptie
14:45, Bergambacht, De Tulp, Burg. Huijbrechtstraat 2
Nieuwjaarsreceptie van de lokale activiteiten commissie Bergambacht. Meer informatie is verkrijgbaar bij Marjo Eichelsheim: 0182-353460.

zaterdag 11 januari

'Buitenbeentje'
14:00, Lopik, dorpshuis De Schouw
Op initiatief van de Jostivrienden Lopik is er een muziek- en theatermiddag. Theater Totaal, een muziektheater uit Nieuwegein voor artiesten met een verstandelijke beperking, voeren het toneelstuk 'Buitenbeentje' op. Ook de band Total Loss treedt deze middag op. Toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden bij Dieny Scheffer viadienyscheffer@outlook.nl. Meer informatie: 06-51982065.

zondag 12 januari

Muzikale talenten in Haastrecht
15:00, Haastrecht, hervormde kerk, Kerkplein 9
Nieuwjaarsconcert van de Haastrechtse Kring. Het concert zal worden verzorgd door enkele toptalenten van de Academie Muzikaal Talent (AMT) uit Utrecht. De AMT is een opleiding die jong talent tot 19 jaar voorbereidt op een succesvolle studie aan een conservatorium. Op het programma staan onder meer werken van Dowland, Bach, Brahms, Fauré, Piazzolla en Gershwin, uitgevoerd door zanger Hanno Egger, violisten Alan Mukriani, Janna Maurer, Silke Kolfschoten en Kira van der Woerd, cellisten Thomas Prechal en Emma Naegele en pianist Philip Karmanov. Hilde Stolker neemt de pianopartijen voor haar rekening. Vanaf 14.15 uur is er ontvangst met koffie, thee of limonade. Tijdens de pauze kan met een glaasje Prosecco worden getoost op het nieuwe jaar. Na afloop kan er gezellig nagepraat worden onder het genot van een hapje en een drankje. Toegang is 17,50 euro; donateurs van de Haastrechtse Kring betalen 15 euro. Voor CJP-houders is de prijs 7,50 euro en jongeren tot 15 jaar hebben gratis entree. Kaarten reserveren kan telefonisch: 06-27197357 of via www.haastrechtsekring.nl. Bij de ingang van de kerk zijn op de dag van het concert ook kaarten te koop.

maandag 13 januari

Alpha Cursus
18:30, Krimpen aan den IJssel, De Rank, Albert Schweitzerlaan 8
Cursus voor wie meer weten over het christelijk geloof. Deelname is gratis. Opgeven kan bij Edwin Herwijnen: 06-33148802 of e-mail: alpha.pknkrimpen@gmail.com.