Lopik verbiedt gebruik en bezit lachgas

lopik • Lopik verbiedt voortaan het gebruik en bezit van lachgas in de openbare ruimte. Hiermee wil de gemeente gezondheidsproblemen dan wel verslaving door het gebruik en overlast voor het milieu voorkomen.

Het verbod is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die dinsdag door de gemeenteraad werd bekrachtigd. "We zijn er blij mee", stelde fractievoorzitter Nick Kramer namens de VVD, die vervolgens –net als de SGP-fractie- wel vraagtekens zette bij de handhaving. "Daarover lezen we weinig in de APV."

Volgens burgemeester Laurens de Graaf is handhaving 'stap 2'. "Eerst stellen we de APV vast, vervolgens is het aan de politie en BOA's hoe hiermee om te gaan. Het biedt handvatten om te kunnen handhaven."

Het 'afstoffen' van de APV uit 2016 leverde Ron van den Berg (PvdA) een mooi bruggetje op om aandacht te vragen voor de komende jaarwisseling. Dit om een herhaling van afgelopen jaar -toen het op en rond het Koning Willem-Alexanderplein in Lopik-dorp behoorlijk uit de hand liep- te voorkomen. "Ik heb vernomen dat burgemeesters in buurgemeenten preventief optreden om overlast voor te zijn, maar in Lopik blijft het oorverdovend stil. Hopelijk is dat met Oud en Nieuw ook het geval, maar wat doet de burgemeester om dat doel te bereiken?"

Volgens Laurens de Graaf heeft de jaarwisseling zeker zijn aandacht, maar 'ik heb geen indicatie dat er iets staat te gebeuren'. "De wijkagenten en jongerenwerkers kennen de jeugd in het dorp, maar wie tijdens de afgelopen jaarwisseling voor de overlast hebben gezorgd is onduidelijk. De politie heeft toegezegd met een voertuig tijdens Oud en Nieuw in de gemeente aanwezig te zijn. We gaan daarnaast nog in gesprek met de café-eigenaren in het dorp en denken dat dit zal voldoen."

Ron van den Berg dacht daar anders over. "Het lijkt me sterk, dat niemand van de raddraaiers met Oud en Nieuw is herkend. Spreek hen als burgemeester aan en betrek ook hun ouders daarbij. Daar gaat een signaal van uit richting andere jongeren."

Robert van der Hek