'Doe kering eerder dicht'

regio • Harde wind en hoog water in de Hollandsche IJssel zorgden vorige week maandag voor flinke overlast in Krimpen, Ouderkerk en Gouderak. Kades liepen onder en de brandweer moest uitrukken om kelders leeg te pompen.

Eigenlijk is het elk jaar wel een keer raak bij Deef Sportcars, een autobedrijf dat is gevestigd op een buitendijks bedrijventerrein aan de IJsseldijk Noord in Ouderkerk aan den IJssel. Toch was het volgens de eigenaar dit keer 'een stukje erger' dan normaal. "De boel stond hier in no time blank. Meerdere auto's van het bedrijf raakten beschadigd. Het is verzekeringswerk, maar ik hoop dat Rijkswaterstaat de volgende keer de IJsselkering toch wat eerder dicht gooit."
Hans Lagerwaard, die even verderop langs de dijk woont, denkt dat de Krimpenerwaard aan een kleine ramp is ontsnapt. "De waterstand was met ruim 2 meter boven NAP de hoogste in dertig jaar. Dit had slechter af kunnen lopen." Hij wijst erop dat de IJsseldijk instabiel is en de komende jaren versterkt moet worden. "Als je dat bedenkt snap ik niet dat je pas bij een waterstand van 2.25 meter boven NAP de Stormvloedkering dicht gaat." Dat laatste is volgens woordvoerder Michel de Vos van Rijkswaterstaat niet helemaal waar. "Omdat we rekening houden met onzekerheden in de verwachtingen wordt bij een verwachting van 2,10 meter boven NAP of hoger besloten te sluiten. De waterstand bleef maandagmiddag net steken onder de 2,10 meter boven NAP, maar rond 14.40 uur was -ie onverwachts 2,20 meter boven NAP. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is een raadsel. Daar doen het Watermanagementcentrum onderzoek naar."