Elfde Nacht van het Zilver leeft

schoonhoven • 'De Nacht leeft!', sprak een bezoeker lovend over de elfde Nacht van het Zilver in Schoonhoven.

De fraai verlichte panden in de binnenstad, drukte aan de werkbanken bij ateliers en juweliers, zang en strijkmuziek. De nieuwe organisatoren van de Nacht van het Zilver – Orly Trost, Marco Oudshoorn en Stefan van Beeten – mogen trots zijn op het resultaat van hun inspanningen.

De Nacht startte feestelijk in de gerestaureerde monumentale Jan Kortland kleuterschool, waar nu galerie en atelier PASSì gevestigd is. De deuren van PASSì gingen voor het eerst open voor publiek. Wethouder Ria Boere werd bedankt voor haar inspanningen om de verhuizing van PASSì - het atelier van grootzilversmid Paul de Vries, eerder gevestigd in de watertoren van Schoonhoven - mogelijk te maken. Tijdens de opening kreeg nachtburgemeester Marco Oudshoorn de ambtsketting overhandigd door burgemeester van Schoonhoven Roel Cazemier. Deze ambtsketting is voorzien van bedels vervaardigd door alle gildeleden van gilde St. Eloy.

Vanaf 18.00 uur waren zo'n 25 locaties opengesteld voor publiek en toonden juweliers, goud- en zilversmeden hun collecties. De binnenstad van Schoonhoven was fraai verlicht door Stage-led en MES (Mega Show Effect). Vanaf het stadhuis klonk operazang van Tania Ravelli en in de Grote Kerk aan de Haven speelde strijkkwartet Ravivo. In Achter de Blauwe Deur was een VIP-ruimte ingericht en besloot Tania Ravelli de avond met een huiskamerconcert.

De Nacht van het Zilver is onderdeel van Winter Zilverstad. Meer informatie daarover op www.winterzilverstad.nl.


EHBO-Stolwijk partner van HartslagNu

stolwijk • EHBO-vereniging Stolwijk wil ervoor zorgen dat in de gemeente Krimpenerwaard voldoende burgerhulpverleners en AED's zijn aangemeld bij HartslagNu. Zo kunnen inwoners van de gemeente Krimpenerwaard snel de juiste hulp krijgen, terwijl de ambulance onderweg is.

HartslagNu is het reanimatie-oproepsysteem van Nederland. "Elke week krijgen in Nederland zo'n driehondend mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand", zegt een vrijwilliger van EHBO-vereniging Stolwijk. "Als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt ingezet, heeft het slachtoffer de grootste overlevingskans. Wanneer elke seconde telt, is snelle hulp van levensbelang." Daarom is er in Nederland het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu: "Wanneer iemand 112 belt met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of om de dichtstbijzijnde AED te halen."
Wie meer informatie over burgerhulpverlening wil of de AED wil aanmelden voor HartslagNu, kan contact opnemen via hartslagnu@ehbo-stolwijk.nl of 0182-341080.


SWOS met Kerst

schoonhoven • Het welzijnscentrum van de SWOS is rond de feestdagen gesloten. Ofwel van woensdag 25 december t/m woensdag 1 januari 2020. Op donderdag 2 januari zijn bezoekers weer welkom.