Primeur voor jarige Patrick Roest

lekkerkerk • Patrick Roest heeft zaterdag in Nur-Sultan (Kazachstan) zijn derde wereldbekeroverwinning van het seizoen geboekt. De jarige Roest (24) schreef de 10.000 meter op zijn naam.

De tweevoudig wereldkampioen allround eindigde na een zinderende race tegen Jorrit Bergsma als enige schaatser onder de dertien minuten: 12.59,44. De 24-jarige Lekkerkerker begon sterk aan zijn race, maar in het laatste deel kwam Bergsma steeds dichterbij. Toch wist de allrounder van Team Jumbo-Visma aan het langste eind te trekken, mede dankzij een slotronde van 29,8.

"Ik weet zelf ook niet hoe ik nog zo'n laatste rondje eruit wist te persen", aldus Roest na afloop van zijn race. "De eerste rondjes gingen goed, maar met nog twaalf ronden te gaan, dacht ik: dit ga ik niet volhouden. Ik was helemaal kapot en technisch kon ik het niet meer lekker vasthouden. Dan wordt het knokken en duurt zo'n tien kilometer lang. Gelukkig kwamen er op het eind nog wat snelle rondjes uit en sta ik wederom met goud."

Roest had eerder dit seizoen al de twee wereldbekerwedstrijden op de 5000 meter gewonnen. In het gecombineerde klassement (5 en 10 kilometer) verstevigde hij dan ook zijn leidende positie. En daarmee was de koek nog niet op. Ondanks dat Patrick tot het uiterste had moeten gaan, won hij zondag een zilveren medaille op de 1500 meter. "Ik heb er alles aan gedaan om van die zware race te herstellen. Ik heb lang uitgefietst en lang op bed gelegen. Dat heeft blijkbaar gewerkt."

De tweevoudig wereldkampioen allround noteerde op de schaatsmijl een tijd van 1.45,08 en hoefde daarmee alleen de 20-jarige Chinees Zhongyan Ning voor zich te dulden: 1.44,91 (baanrecord).

(bron: JumboVisma.nl)