• De zonnige Loetcross trokt een flink pak lopers.
• De zonnige Loetcross trokt een flink pak lopers. wijntjesfotografie.nl

Jean-Andrew Fingal pakt Loetcross mee

lekkerkerk • Jean Andrew Fingal van PAC Rotterdam behoort tot de sterkste crossatleten van Nederland. Hij wint overal wedstrijden en beschikt inmiddels over een uitpuilende prijzenkast. Het was dan ook geen wonder dat de lichtvoetige Arubaan de Loetcross op zijn naam schreef.

Hij wuifde iedereen vaarwel bij de eerste bocht en kwam na drie ronden in 24.40 okselfris over de finish. Die scherpe tijd over 7,5 kilometer vol houtsnippers, gras, modderstroken en paden was nog niet eerder in de annalen van de organiserende vereniging AV Start opgenomen. "Fingal was niet bekend bij ons, maar je zag meteen dat hij een sterke loper is. Zo'n topper pakt dit rondje mee als oefening. Vaak om de spierkracht op te voeren of het duurvermogen te testen in de aanloop naar een halve of hele marathon", aldus speaker Van Buren.

De strijd om de eerste plaats was dus snel beslecht, maar achter Fingal vochten twee andere PAC-atleten fanatiek om de twee overige podiumplaatsen. Coen Visser bleef de lokale favoriet Hidde Demoed uit Ouderkerk aan den IJssel nipt voor: 25.05 tegenover 25.08. Op de vierde plaats eindigde Avantriaan Jan Zijderlaan, zoon van de voormalige 79-jarige nationaal kampioen Jan Zijderlaan senior uit Polsbroek in 25.49. Minder tevreden was Filimon Meles. De Avantriaan ging naar zijn zeggen 'te traag' van start en zag de koplopers nooit meer terug. "Ik had meer tempo moeten maken. Gedoseerd lopen kan nadelig zijn als de voorsten geen krimp geven. Dat was nu het geval. In een cross van 7,5 kilometer maak je dat niet meer goed."

Hij had beter de tactiek van de winnares bij de dames kunnen volgen. Lydia Rehorst (AV Start) gaf meteen vol gas en hield de voorsprong op de 5 kilometer tot aan de meet vast. "Vorig jaar won ik hier ook. Het is voor mij een voorbereiding op de marathon van Spijkenisse", zei de 38-jarige atlete uit Lekkerkerk. De enige die enigszins in haar spoor bleef was de Rotterdamse Isabelle Heemskerk. "Het lukte me niet om haar bij te houden. Ach, met een tweede plaats kan ik ook content zijn."

Tevredenheid was er bij een ieder over de fraaie weersomstandigheden. Het najaarszonnetje vergoedde veel. Het parcours was minder oneffen dan tijdens vorige edities. Dat was te merken aan de veel snellere tijden. Het scheelde bij veel lopers twee minuten. "Het was meer een veldloop dan een cross", lachte atletiekveteraan Piet Stam uit Schoonhoven. "Normaal gesproken vliegen de klonten modder je om de oren en zak je weg in de blubber. Dat was vandaag beslist niet het geval. Het was goed te doen voor jong en oud."

Huib de Kwant van MTK uit Krimpen aan den IJssel vond het leuk om een keer met zijn zoon te lopen, maar een hobby zal het nooit worden. "Geef mij maar een wegwedstrijd. Dan glibber ik tenminste niet weg."

Pieter van der Laan