• Rick de Boer in de achtervolging op Robin Borst.
• Rick de Boer in de achtervolging op Robin Borst. wijntjesfotografie.nl

Bergambacht rolt Gouderak op

gouderak • Bergambacht was een maatje te groot voor Gouderak. Aan de Kattendijk werd het 0-6 voor de ploeg van trainer Jerry de Groot.

Daar zag het overigens in het eerste half uur niet naar uit in deze sportieve streekderby. Toen waren beide teams aan elkaar gewaagd. Kansen waren er over en weer. Zo kopte Bob Olde Heuvelt namens Gouderak de bal na een voorzet van Gerben Slaman net over de lat en verzuimde Rody Bezemer – na perfect aangeven van Robin Borst – de bal van dichtbij langs de verbouwereerde Gouderak-doelman Edo van der Post te schieten. Het breekmoment was een strafschop in de 29ste minuut. Toen haalde Bob Olde Heuvelt de doorgebroken Twan Schmidt neer en wees arbiter Ed Hollemans uit Hoogvliet resoluut naar de stip. Specialist Pieter Meijer schoot daarna eenvoudig raak: 0-1.
Gouderak was aangeslagen en ging vervolgens collectief in de fout. Een misverstand tussen Nick van Ommen en Jesse Metselaar vormde de inleiding voor de uitbraak van de razendsnelle Twan Schmidt, die zijn teamgenoot Luuk Botter een niet te missen kans bood: 0-2. Dat brak het verzet van de thuisploeg. Gouderak-trainer Raymond Noordam beaamde dat. Hij had precies een half uur genoten van zijn ploeg. "Daarna was het over en uit. Wij kunnen dat spel geen negentig minuten volhouden. Vorig seizoen was Bergambacht nogal onrustig, maar nu straalden ze overtuiging uit."

Gouderak keek een week eerder tegen Moerkapelle eveneens tegen een 0-2 achterstand aan, maar na een sterke fase werd deze na de pauze omgebogen naar 3-2. Het werd uiteindelijk 4-4. Diezelfde stunt zat er tegen Bergambacht niet in. "Bergambacht heeft gewoon een betere ploeg dan Moerkapelle. Ze geven veel minder kansen weg", erkende Gouderak-verdediger Nick van Ommen. De rood-witten moesten machteloos toezien hoe Bergambacht ongeveer de helft van de scoringsmogelijkheden benutte en met een forse 0-6 zege van het veld stapte. "We verwachtten meer strijd van Gouderak, maar dat viel reuze mee", zei Bergambacht-aanvoerder Max Bakker na afloop. De andere Bergambachtse centrumverdediger Kelvin Potuyt had een vrije rol. "Ik zag dat Nelis Speksnijder niet bij de opstelling stond. Zonder hem kan Gerben Slaman z'n voorzet vergeten. Dat maakte het een stuk makkelijker voor ons."

Bergambacht-trainer Jerry de Groot was tevreden over de vertoning. "Na een stroef begin kwamen we los. Onze aanvallers zijn gevaarlijk. Pieter Meijer is slim, Twan Schmidt is razendsnel en Luuk Botter schiet ze er makkelijk in. Dat is een weelde. Het mag alleen best wat sneller. We moeten meer tempo maken bij balbezit, maar daar werken we aan."

Scheidsrechter Hollemans deelde vijf gele kaarten uit. Hij wenste geen aanmerkingen op zijn leiding.

Pieter van der Laan