• Simone en Bram van Risp van Het Wildhuys.
• Simone en Bram van Risp van Het Wildhuys. Foto: Jan Timmer

Het Wildhuys biedt uniek lokaal product

berkenwoude • Simone en Bram van Risp bedienen met Het Wildhuys vanuit Berkenwoude particulieren en restauranthouders met Krimpenerwaards wild. De nadruk van hun aanbod ligt op producten met wilde gans.

"Het idee om, naast mijn baan als tandartsassistente, Het Wildhuys te beginnen, hebben we een jaar geleden opgevat", vertelt Simone van Risp.

Zij is als jaagster actief in Bergambacht en houdt daar de wildstand op peil. Van Risp: Vaak was het zo dat wilde ganzen hun weg niet vonden naar de consument. Dat vonden wij zonde, omdat er sprake is van puur natuurlijk, eerlijk en duurzaam vlees. Ik ben daarom met mijn man Bram op zoek gegaan naar een manier om van dit lokale wild mooie en toegankelijke producten te maken."

Klantenkring

Het heeft inmiddels tot een enthousiaste klantenkring van particulieren en enkele restauranthouders geleid. Zo krijgt het vlees in allerlei varianten een goede en nuttige bestemming.

"Slagerij Martin Meijer uit Lekkerkerk zorgt voor de ambachtelijke verwerking in de vorm van allerlei smakelijke wildproducten", licht Van Risp toe. "Daarbij kun je denken aan rookworst, ganzenpaté, gerookte borstfilet, grillworst, braadworst, droge worst en zelfs een hamburger: dit alles van wilde ganzen. We werken samen met duurzame partners en leveranciers uit onze directe omgeving. Zo kunnen we de consument een pracht van een lokaal product aanbieden."

De Perkouwse kreeg de liefde voor de jacht doorgegeven door haar opa en haar vader. "Ik ben de derde generatie die ons jachtgebied in Benedenberg beheert", vertelt ze. "Het is mijn taak om de 220 hectare waarbinnen ik actief ben te beheren en in balans te houden."

Balans

Dat doet ze bepaald niet alleen via de jacht, maar bijvoorbeeld ook door het plaatsen van broedkorven, het onderhouden van broekbosjes, het knotten van wilgen, het opruimen van zwerfafval en het ondersteunen van de biodiversiteit door onder andere bloemrijke akkerranden in te zaaien.

"Zou je de wildstand ongemoeid laten, dan raakt de balans verstoord. Dat is het ethische aspect aan mijn jagersvak. Je bent als jager verantwoordelijk voor duurzaam beheer en daar komt zoveel meer bij kijken. Je bent diep verbonden met je jachtgebied. Elke jager maakt een weloverwogen beslissing wanneer een schot valt. Dat is iets waar veel mensen jammer genoeg geen weet van hebben."

Het Wildhuys heeft een beperkt aanbod waarvoor 'op is op' geldt en zoekt nu naar een wat meer regionale spreiding van afnemers. "Daarbij zijn we qua restauranthouders enigszins selectief", vertelt Bram van Risp. "In Bergambacht is Hof 21 een exclusieve afnemer van onze wildproducten. We zoeken naar uitbreiding van dat soort relaties in de andere kernen in en rond de Krimpenerwaard."

Belangstellenden kunnen contact opnemen via www.hetwildhuys.nl

Jan Timmer