• Bernardina Nieuwveld en Stijny Schuiff bij enkele geëxposeerde werken.
• Bernardina Nieuwveld en Stijny Schuiff bij enkele geëxposeerde werken. Foto: Jan Timmer

'Streek' exposeert in bibliotheek

schoonhoven • Van beginner tot (semi-)prof: bij de Schoonhovense schilderclub Streek is iedereen welkom. Voor wie de creatieve resultaten van het zeven leden tellende gezelschap wil zien: sinds vrijdag exposeert men in de bibliotheek van Schoonhoven anderhalve maand lang 26 werken.

Ook Bernardina Nieuwveld en Stijny Schuiff zijn met enkele schilderijen en tekeningen vertegenwoordigd. Beide dames zijn al jaren vol enthousiasme lid van schilderclub Streek en gelden als trouwe bezoekers van de wekelijkse clubavond in het atelier boven de Melkfabriek. "Ik kwam ooit in aanraking met tekenen en schilderen tijdens een cursus van de Moeder-Mavo", vertelt Bernardina Nieuwveld, die op de expositie zowel een acryl- als een viltschilderij met het thema 'Oostenrijk' heeft hangen en lid is van de tentoonstellingscommissie. "Ik vond het zo'n leuke bezigheid dat ik er meer mee wilde. Niet veel later meldde ik me aan bij Streek. Ik beleef enorm veel plezier aan deze hobby. De ene keer gaat het beter dan de andere, maar dat mag de pret niet drukken."

Een rondje langs de 26 werken levert een bond 'palet' aan schilderijen en tekeningen op. Absolute eye-catchers zijn een schilderij van de Lek bij ondergaande zon en een in olieverf vervat panaroma over Schoonhoven. Ook het in een soort yoga-houding verkerend beeld van de hand van Stijny Schuijff intrigeert. Daarnaast vallen de gebruikte vilttechnieken bij enkele werken op. Het totaalbeeld: levendig en een bezoek waard.

Stijny Schuijff is voorzitter van Schilderclub Amateur Beeldende Kunstenaars Streek, zoals de vereniging voluit heet. "In ons atelier houden de leden zich over het algemeen bezig met schilderen, tekenen en - in mindere mate- beeldhouwen. De woensdagavond is onze vaste avond. Dan organiseren we ook regelmatig workshops en werken we in 'blokken', waarin bepaalde thema's centraal staan en begeleiding aanwezig is. Met de workshops trekken we zeker ook mensen aan van buiten onze vereniging. Je hoopt dan uiteraard dat ze daarna lid worden, maar dat lukt jammer genoeg maar weinig. Het heeft te maken met de tijd waarin we leven, denk ik. Veel mensen kiezen voor 'snel' en hebben weinig zin zich voor minimaal een jaar aan een club te binden." En dat terwijl binnen clubverband tekenen, schilderen of beeldhouwen juist zo inspirerend en gezellig kan zijn en Streek binnen de vaste contributie ook de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld op maandag- en dinsdagmiddag vrij gebruik te maken van de atelierruimte aan de Lopikersingel 11. Ook trekken leden van Streek er zo af toe op uit om kunst te gaan bekijken in musea en galeries.

"Het lidmaatschap van Streek kost 200 euro per seizoen", vertelt Bernardina Nieuwveld. "Dat is inclusief begeleiding op de meeste woensdagavonden." Alle informatie: www.streekschoonhoven.nl

Jan Timmer