Rapport laat nog even op zich wachten

krimpenerwaard • Het rapport over de gezamenlijke toekomst van de drie Krimpenerwaardse welzijnsstichtingen -SWOS (Schoonhoven), SWOK (Bergambacht/Vlist) en SWON (Nederlek)- vergt meer tijd.

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek is ervan overtuigd een permanente oplossing te vinden voor deze kwestie en probeert voor 1 februari 2020 het resultaat aan de gemeenteraad te overhandigen. Sleeuwenhoek is voorstander voor een integrale toegang voor cliënten en hoopt op termijn ook één subsidieaanvraag te beoordelen. Nu gaat het om drie aanvragen van de welzijnsstichtingen, die al jaren krap zitten in personeel, interen op hun reserves en steeds voor extra financiële bijdragen bij haar op de deur kloppen. De raad heeft begrip voor de complexiteit van het vraagstuk en ziet dat de samenleving meer hulp- en zorgvragen op het bordje van de welzijnsstichtingen legt.

Verkeerd

Intussen krijgen deze stichtingen minder subsidie dan jaarlijks wordt aangevraagd. Dat is voor CDA, PvdA en Waard 18 een verkeerd signaal.

Irma Bultman (CDA) meent dat werkdruk hoog oploopt en dat de inzet van de welzijnsinstanties voor het slagen van gemeentelijke trajecten essentieel is. "De werkdruk is veel groter dan enkele jaren geleden. Voor de afronding van projecten is meer tijd gemoeid. Het geduld om onderzoeken af te wachten wordt danig op de proef wordt gesteld. De winkel moet per slot van rekening gewoon open blijven. De welzijnsstichtingen verrichten zeer waardevol werk. Met name in het preventieve veld, het omzien naar elkaar en het bevorderen van gemeenschapszin. Ze zitten echter zelf in grote onzekerheid. Daar moet een einde aan komen."

Wethouder Sleeuwenhoek is dat met haar eens. "Het kost allemaal meer tijd dan was ingeschat. Voor het nieuwe concept moet ik veelvuldig overleggen en ruggenspraak houden. Maar er komt een oplossing. Dat beloof ik." De motie van CDA, PvdA en Waard 18 kreeg vrijwel unanieme steun van de andere politieke partijen.

Pieter van der Laan