Nieuwe invulling watertoren

lopik/schoonhoven • De watertoren in Lopik krijgt een nieuwe bestemming. Hierbij staan wonen, recreatie en educatie centraal.

Verstoep bouwadvies en architectuur in Schoonhoven heeft hiertoe een plan uitgewerkt, waarbij wordt ingezet op behoud en verduurzaming van de watertoren.

"We gaan met enthousiasme aan de slag met de verdere uitwerking van deze opdracht. We hopen er aan bij te dragen dat het gebouw naar de toekomst toe voor een brede doelgroep van blijvende waarde is", meldt Corné van Roest namens Verstoep bouwadvies en architectuur.

Drinkwaterbedrijf Vitens maakt sinds enkele jaren geen gebruik meer van de watertoren als drinkwatervoorziening en deed het gebouw in de verkoop. Roest: "Tijdens een bezichtigingsmoment werd al snel duidelijk dat het pand in een goede bouwkundige staat verkeert. Ook gezien de bijzondere ligging middenin de polder is het een gebouw met potentie."
Na een voorselectie uit achttien kandidaten en biedingen bleven er vijf partijen over. Roest: "Afgelopen donderdag kregen de overgebleven partijen de gelegenheid de plannen inhoudelijk te presenteren. Nog dezelfde middag kregen we het bericht dat op basis van kwaliteit en haalbaarheid het door Verstoep gepresenteerde plan als beste uit de bus kwam. Dit betekende snel schakelen, want een dag later kreeg deze toekenning een formeel karakter met de ondertekening van het koopcontract."
Voor de definitieve invulling dient een bestemmingsplanprocedure te worden doorlopen.


Winnaar Groot Dictee

krimpenerwaard • Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is in de Krimpenerwaard gewonnen door Annemarie Nobel uit Lekkerkerk. Zij had zes fouten.

Daarmee was Nobel even goed als de landelijke winnaar, Niels de Jonge uit Leek, die in Zutphen de gouden vulpen won. Ook de nummer twee van de Krimpenerwaard, Marja van der Vlist uit Schoonhoven, zette een goede prestatie neer met tien fouten. Een gedeelde derde plaats was er voor Jorina Haspels uit Lekkerkerk en Erik van der Does de Bye uit Berkenwoude, die ieder veertien fout hadden. In totaal schreven zaterdag ruim twintig inwoners mee aan het dictee.
De deelnemers kregen, als het op spelling aankomt, 'moeilijke woorden' voorgeschoteld als 'janboerenfluitjes' (één woord, geen hoofdletter), 'gejeremieer', mond-en-klauwzeer (één woord, twee streepjes) en gewasbesproeiing (geen trema op de tweede i). In het dictee werd duidelijk ingespeeld op de actualiteit, zoals het boerenprotest.

Het Groot Dictee wordt sinds twee jaar weer uitgezonden, nu via NPO Radio 1 in het programma De Taalstaat van Frits Spits. De live-uitzending kwam uit de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen waar twintig prominenten en twintig luisteraars van De Taalstaat meededen. Maar ook in 27 bibliotheken in de rest van het land konden liefhebbers meedoen aan het dictee. Bij Bibliotheek Krimpenerwaard kwamen er zoveel aanmeldingen binnen, dat werd uitgeweken naar de grote raadzaal in Lekkerkerk. Hier werd een live-verbinding gelegd met Zutphen, zodat de deelnemers direct konden meeschrijven toen voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het dictee ging voorlezen.