• Anneke Schwaab (links) en Inge Scheer voor het H. Zanenhuis in Ammerstol.
• Anneke Schwaab (links) en Inge Scheer voor het H. Zanenhuis in Ammerstol. Foto: Jan Timmer

Jubileumfeest voor SWOK-Midden, afdeling Ammerstol

Al 40 jaar kloppend hart van Ammerstol

ammerstol • De activiteiten van SWOK-Midden hebben de afgelopen veertig jaar een vaste plek in het dorpsleven van Ammerstol veroverd. "In het verleden spitste een en ander zich toe op de ouderen van het dorp", vertelt afdelingssecretaris Anneke Schwaab. "Maar stilaan hebben we ons verbreed en ons aanbod ook gericht op jongere mensen. Dat doen we onder andere met het aanbieden van muziekavonden en workshops. Daarnaast hebben we onze vaste activiteiten, zoals biljarten, yoga, volksdansen en ouderengymnastiek. En natuurlijk onze wekelijkse middagsoos, de filmmiddagen, wandelingen, fietstochten, excursies, lezingen en presentaties. Ook is er wekelijks een welzijnswerkster aanwezig."

Behoefte

Het brede scala aan activiteiten trekt jaarlijks gemiddeld zo'n drieduizend bezoekers naar het H. Zanenhuis, ofwel de centrale ontmoetingsplaats van de Ammerstolse versie van SWOK. "Het is duidelijk dat we in een grote behoefte voorzien", stelt vice-voorzitter Inge Scheer tevreden vast. "Maar nóg belangrijker dan die mooie cijfers is het feit dat mensen hier graag komen, leuke sociale contacten opdoen en zinvol bezig zijn." Zelf kookt Inge Scheer één keer in de zes weken op donderdag als slotonderdeel van de activiteitenmiddag. "Enorm leuk om te doen", zegt ze. "Dit vrijwilligerswerk geeft sowieso veel voldoening. Ik begon er een jaar of vier geleden mee nadat ik mijn baan was kwijtgeraakt. Vanaf het moment dat ik hier binnen stapte was ik enthousiast en dat is nooit meer overgegaan. Curieus genoeg duurde mijn periode zonder baan maar drie weken, maar ik ben daarna gewoon als vrijwilliger doorgegaan. Dit wil je gewoon niet graag missen."

Ook Anneke Schwaab geniet van alle activiteiten in en rond het H. Zanenhuis. "In het verleden verrichtte ik op meerdere gebieden vrijwilligerstaken, maar het H. Zanenhuis en wat daar gebeurde had ik nooit in het vizier. Dat veranderde nadat me gevraagd was om als secretaris in het bestuur te komen. Ik besloot eens te gaan kijken en was direct verkocht. Wat dat betreft loopt mijn verhaal parallel aan dat van Inge. Dit geeft zoveel voldoening. Daarnaast is het geweldig om te zien dat nog zo veel andere mensen zich inzetten voor onze afdeling. Met elkaar vormen we een fijn team, dat warmte biedt en warmte uitstraalt." De dames Schwaab en Scheer verheugen zich op de jubileumvieringen. De belangstelling voor de receptie en het feest zijn groot. "Dat zegt genoeg", glimlacht Inge Scheer. "Onze afdeling leeft en bloeit."

Jan Timmer