• Romy en Amani vertellen over hun ervaringen.
• Romy en Amani vertellen over hun ervaringen. Foto: aangeleverd

Keuzemoment nadert voor vmbo'ers

schoonhoven • Wordt het een opleiding in de zorg? In de bouw? Of is elektricien iets voor mij? Misschien ga ik later wel ondernemen en begin ik een eigen zaak.

Deze vragen speelden tijdens de profielweek door de hoofden van zo'n 120 tweedeklassers op het vmbo van het Schoonhovens College. Zij namen een kijkje in de keuken en bezochten diverse vakdocenten om een beeld te krijgen van hun toekomst. Vierdeklassers en enkele oud-leerlingen waren bereid om hun ervaringen te delen.

De keuze is reuze en dat maakt het niet altijd makkelijk voor tweedeklassers. "Het draait om vier profielen en een reeks keuzevakken. Daarom zeggen wij regelmatig tegen leerlingen dat ze vooral hun hart moeten volgen", zegt decaan Evelien van Kats. "Je wilt als leerling graag weten wat je te wachten staat en of je in de derde klas wel de juiste richting bent ingeslagen. Er werd informatie verstrekt door de docenten, ze maakten kennis maken met vaardigheden en werden bijgepraat over de keuzevakken."

De tweedeklassers hoorden gloedvolle succesverhalen aan. Zo besloten Romy en Amani zich verder te ontwikkelen op het mbo en willen dat daarna met een hbo-diploma bekronen. Romy heeft zich gestort op management, ondernemen en horeca. Ze liep stage bij Lekkerr, De Arendshoeve en Landel Greenparks. "Het was heel boeiend." Amani is na haar studie verkoopspecialist verder gegaan met retail management. Ze werkte bij 'We" in Gouda. "Mijn droom is een eigen winkel. Dat moet lukken."

Docent Ahmed Celik (elektro) toonde enkele technische snufjes. Aansturen, schakelen en programmeren bieden volgens hem energieke jongeren een dik betaalde boterham. Hij vertelde over een oud-leerling, die hij destijds 'met duwen en trekken' naar de eindstreep had geholpen. Diezelfde knaap had onlangs als monteur de totale verlichting van een Amsterdams sterrenrestaurant verzorgd. "Hij was apetrots op zijn project. Zo zie je waar de mogelijkheden liggen. Geloof me: banen in de techniek zijn gegarandeerd."

De tweedeklassers bezoeken eind november bedrijven en instellingen in de regio om praktijkkennis op te doen. Dat tweede deel wordt gezien als 'ervaringsweek'.