Zorgen over tarieven binnenvaart

regio • Koninklijke BLN Schuttevaer doet een ernstig beroep op de gemeente Krimpenerwaard om de in 2019 met 43 procent verhoogde tarieven voor walstroom en havengeld te heroverwegen.

Nico Stam, voorzitter van de afdeling Ouderkerk, komt met nieuwe voorstellen als inspreker tijdens de commissievergadering van 29 oktober. Begin november worden de tarieven voor 2020 vastgesteld door de gemeenteraad.

Nauwelijks een jaar geleden gold de haven van Ouderkerk als een goed bezette binnenvaarthaven en thuishaven voor veel lokale binnenschippers. Na de tariefsverhoging is dat beeld drastisch veranderd. Veel schippers mijden 'Ouderkerk' vanwege de in hun ogen onacceptabele kosten die een verblijf aldaar met zich mee brengen. "De gemeente Ouderkerk is altijd een binnenvaartvriendelijke gemeente geweest, maar aan dat beeld is een einde gekomen sinds haar bestuurlijke opvolger gemeente Krimpenerwaard de nieuwe tarieven heeft vastgesteld", meent Nico Stam namens zijn achterban. "De gemeente schiet daarmee in zijn eigen voet, want de opbrengsten van de binnenvaarthaven in Ouderkerk zijn dit jaar flink gekelderd. Schippers zoeken en vinden alternatieven."

In de Drechtsteden en Rotterdam betaal je gemiddeld 766 euro voor havengeld en stroom, in Arnhem 668 euro en Krimpen aan den IJssel berekent 647 euro. In de haven van Ouderkerk zijn schippers in de goedkope periode 1018 euro kwijt en in de dure periode (o.a. bouwvak) 1125 euro. Stam: "Voor wat betreft het havengeld achten wij een verhoging van 20 procent ten opzichte van het laag tarief van 2018 acceptabel. Inzake het hoog tarief moet de gemeente overgaan tot een verhoging van 5 procent ten opzichte van 2018 én een laag tarief vaststellen voor afmeren in geval van sociale gelegenheden als bruiloften en begrafenissen."