• Het kruispunt bij de Koolwijkseweg in Stolwijk.
• Het kruispunt bij de Koolwijkseweg in Stolwijk. wijntjesfotografie.nl

Grootschalige aanpak kruispunt Koolwijkseweg blijft uit

Rotonde bij bedrijventerrein geen optie

stolwijk • De onderzoekers wijzen het idee voor een rotonde bij de Koolwijkseweg van de hand, ook al omdat een dergelijke (peperdure) ingreep de verkeersproblemen verderop bij de nauwe Populierenlaan niet oplost. Dat stellen de rapporteurs van bureau IV Infra in een schrijven aan het gemeentebestuur naar aanleiding van hun onderzoek naar mogelijke verbeteringen op de provincialeweg N207.

Eerder was gekeken naar vermindering van de verkeersintensiteit op de Populierenlaan door in te zetten op een rotonde bij de Hortensialaan, maar ook aan dat alternatief kleven meer na- dan voordelen. Ook de kosten voor een rotonde tegenover het tankstation zijn fors. Alleen al de aanleg kost 4,7 miljoen euro. Daar komen grondverwerving, aanvullende maatregelen in de woonwijk en eventuele planschade nog bij.

Wachttijden

De transporteurs hadden in gesprekken met de gemeente Krimpenerwaard aangedrongen op een betere aansluiting op de N207 vanwege de wachttijden bij de afslag naar Bergambacht voor hun chauffeurs. Het bureau heeft de situatie bestudeerd en stelt dat de wachtrij op het industrieterrein meevalt. "In een beperkt aantal gevallen was er sprake van een rij wachtenden. Het geeft geen aanleiding om een grootschalige reconstructie van het kruispunt voor te stellen. Een investering van ruim 2 miljoen euro staat niet in verhouding tot het ongemak."

Veiligheid

De verkeersveiligheid op deze locatie geeft wel enige zorg. Oversteken - lopend of met de fiets - geeft omwonenden een onveilig gevoel. "Dat is niet eenvoudig te verhelpen. Er liggen reeds aanzienlijke drempels om af te remmen. Verdere fysieke aanpassing aan het kruispunt om de snelheid omlaag te krijgen, passen niet bij het provinciaal beleid. Mogelijke oplossingen zijn waarschuwingsborden, snelheidscamera's en een display met smiley's", aldus IV Infra. De gemeente Krimpenerwaard zou dat in het verkeersoverleg met de provincie kunnen aankaarten.

Een invoegstrook is geen optie, omdat dit niet als kleinschalige aanpassing wordt gezien en niet binnen het wegtype past. Een tracé-studie zou meer duidelijkheid over maatregelen kunnen geven, want dat de situatie bij de Populierenlaan steeds nijpender wordt is voor iedereen helder.

Pieter van der Laan