Afbeelding
Foto: Adri Verhoeven

Jeugd leert alles over de bouw

stolwijk/krimpen a/d ijssel • Leerlingen van de Johnnes Calvijnschool uit Krimpen aan den IJssel kregen vrijdag een inkijkje in de wereld van de bouw.

Op uitnodiging van Van Wijnen Stolwijk leerden zij dat werken bij een bouwbedrijf inmiddels niet alleen maar uit timmeren en metselen bestaat. Maatvoeren met een meetinstrument, digitaal tekenen met Autocad, maar ook daadwerkelijk iets timmeren stonden op het programma.

Natuurlijk zijn vakmensen zoals een timmerman en metselaar hard nodig om een huis te bouwen, maar het traject voor het slaan van de eerste paal blijkt minstens zo boeiend. Het team van Van Wijnen nam de kinderen mee in het heden, maar ook in de toekomst van de bouw. In een 'virtual reality kamer' zagen zij niet alleen wat er nu, maar zeker ook straks allemaal mogelijk is met een 3D-printer.

En dankzij de techniek van virtual reality kunnen opdrachtgevers al voor het bouwproces van start is gegaan rondlopen in hun nieuwe huis.

Maar voordat dat huis gebouwd kan worden is een goede tekening nodig. Daarom moesten de kinderen vanachter de computer met Autocad hun eigen vogelhuisje tekenen. Vooral Marcel uit groep 8 vond dit wel interessant. "Ik wil later niet in de bouw, maar wel graag architect worden. Dus dit vind ik superleuk."

Nadat het ontwerp klaar en geprint was, mochten de leerlingen ook daadwerkelijk met hout, hamer en spijkers aan de slag. En met enige hulp van de vakmensen van Van Wijnen gingen alle kinderen trots naar huis met een zelfgemaakt vogelhuisje.

Adri Verhoeven