• De kringloopwinkel op het Bergambachtse bedrijventerrein.
• De kringloopwinkel op het Bergambachtse bedrijventerrein. Foto: wijntjesfotografie.nl

Dorcas Bergambacht viert jubileum

bergambacht • De Bergambachtse kringloopvestiging van de landelijke hulporganisatie Dorcas viert eind oktober zijn 25-jarig bestaan. Een modeshow op 24 oktober en een veiling twee dagen later in de kringloopwinkel op het Bergambachtse bedrijventerrein zijn onderdeel van de feestweek.

Een benefietconcert in de St. Laurentiuskerk, met medewerking van het Zuid-Holland Koor en De Lofzang uit Gouda, sluit zaterdagavond de feestelijke week af.

Lange tijd waren de activiteiten van de christelijke goededoelenorganisatie Dorcas in de regio versnipperd. De Gouderakkers Ben Doornebal en Jacob in 't Veld en Ouderkerker Jaap Bregman maakten deel uit van een werkgroep, die tweedehands goederen inzamelden voor de verkoop. Die vond plaats in onder meer Gouderak. Met de opbrengst hielpen zij de allerarmsten in de wereld.

In 1994 vonden de vrijwilligers voor hun activiteiten een geschikt pand van 125 m2 op het Bergambachtse bedrijventerrein, die jarenlang geleid werd door Ben Doornbal, zijn vrouw en dochters. De kringloopwinkel breidde in de jaren erna flink uit en zamelde enkele miljoenen in voor Dorcas Nederland

Dorcas Bergambacht beschikt anno 2019 over meer dan honderd vrijwilligers uit de Krimpener-, Alblasser- en Lopikerwaard. In wisselende samenstelling zijn zij op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur druk in de weer om de ingeleverde spullen te sorteren, te prijzen en het winkelassortiment aan te vullen. Op maandag wordt ook gesorteerd, aangevuld en schoongemaakt.

Piet Dekker uit Krimpen aan de Lek is een van de trouwe bezoekers van de kringloopwinkel in de Transportstraat. "Eens in de veertien dagen kun je mijn vrouw en mij hier elke donderdagmiddag vinden," vertelt de Krimpenaar enthousiast. "Wij kopen vooral boeken en cd's, die hier mooi geprijsd zijn. Mijn mooiste vondst is een boek van kunstschilder Henk Helmantel. Mijn vrouw kijkt ook naar serviesgoed en als ik te lang op de boekenafdeling blijf, dan gaat ze soms beneden op de piano spelen. Wel vind ik het jammer, dat Dorcas in vakantieperioden soms te lang gesloten is. "

De voorbereiding voor de feestweek is in volle gang. De Dorcas-mannequins-voor een-dag passen vast met veel plezier de geselecteerde kleding, die zij op donderdag 24 oktober om 10.30 en 13.30 uur showen. Voor de veiling op zaterdag de 26ste, die om 10.30 uur begint, zijn twintig unieke items geselecteerd. Op www.dorcaswinkelbergambacht.nl worden er enkele vermeld. Het benefietconcert, dat om 20.00 uur begint in de St.Laurentiuskerk, is gratis toegankelijk. De opbrengst van een te houden collecte komt ten goede aan Dorcas.

Wim Kroone