Lessen over duurzaamheid op acht basisscholen in de Krimpenerwaard

krimpenerwaard • Op de 'Dag van de Duurzaamheid' trok WaardZaam naar acht basisscholen om daar met haar partners gastlessen te verzorgen.

'Bewustwording en verwondering'; dat zijn de twee doelen die tuin- landschapsontwerpster Marrion Hoogenboom centraal stelde in haar gastles aan groep 7 van basisschool Het Schateiland in Lekkerkerk, één van de acht scholen die graag mee wilden doen aan de 'WaardZaamse versie' van de Dag van de Duurzaamheid.

Marrion, eigenaar van Groenerwaard én enthousiast fan van WaardZaam, de club van Krimpenerwaardse bedrijven en organisaties die samen hebben afgesproken om hun energieverbruik flink te laten afnemen, vertelt de leerlingen over de 'ecologische voetafdruk'. Ze vraagt de leerlingen wat ze kunnen doen om je eigen handelen 'groener' en 'duurzamer' te maken. De klas komt met een bont palet aan suggesties variërend van 'minder plastic produceren' en 'meer recyclen' tot en met 'meer fietsen, minder in de auto' en 'afval scheiden'.

De reacties verrassen Hoogenboom niet. "Je merkt dat kinderen zich erg met dit onderwerp bezighouden", zegt ze. "Wat je vervolgens hoopt is dat ze het verhaal ook thuis vertellen en zo hun ouders ertoe brengen om duurzame aanpassingen te doen." Hierna laat ze de leerlingen zien hoe de natuur via het kringloopprincipe haar eigen rommel opruimt. Paddenstoelen spelen in dat proces een belangrijke rol. Marrion Hogenboom laat een aantal voorbeelden zien.

Haar gastlesuur vliegt voorbij, zoals dat ook gebeurt op zeven andere locaties waar WaardZaam ondernemers in contact brengt met de jeugd. Op de Ichthusschool in Bergambacht legt Maurice Hoffman van Hofman Elektro de kinderen uit hoe je elektrisch energieverbruik kunt verduurzamen. Corné van Roest (Verstoep Bouwkundigen) vertelt op de Koningin Wilhelminaschool in Ouderkerk over het verduurzamen van gebouwen en Timo Stuij en Evert Hogendoorn representeren De Vries & Verburg bij het item 'het bouwen van duurzame gebouwen'.

Op de Koningin Emmaschool in Schoonhoven komt Gijs Metz namens de lokale Wereldwinkel buurten voor een gastles over duurzame (Fairtrade)geschenken, terwijl diezelfde ochtend Lia Steeman van De Oude Apotheek het item 'Duurzame Bedrijfshuisvesting' behandelt bij de Ichthusschool in Schoonhoven.

MVO advies & projectbureau Mirella Sterrenburg legt leerlingen van De Rank in Schoonhoven uit hoe ze organisaties helpt om duurzamer te ondernemen en duurzaamheidsmakelaar Pauline van Norden vertelt op De Kranenpoort in Gouderak over de link tussen duurzaamheid, gezondheid en bewegen.

WaardZaam mag terugkijken op een geslaagd initiatief dat niet alleen leerzaam was, maar ook leuk. En verrassend: want duidelijk is ook dat veel basisschoolleerlingen zeer bewust omgaan met het item 'duurzaamheid'. En daar kunnen de ouderen wat van leren... .


Jan Timmer