• Mariëlle Oudenes bij één van de insectencamera's.
• Mariëlle Oudenes bij één van de insectencamera's. Foto: Floris Bakker

Camera's brengen insecten in beeld

bergambacht • In de polder van Bergambacht staan sinds begin deze maand drie geautomatiseerde insectencamera's. Met behulp van de beelden wordt de insectenpopulatie in kaart gebracht.

De camera's maken elke 10 seconden een foto van een felgele houten plaat. De insecten die daarop landen worden gefotografeerd, waarna speciale software de beestjes telt en soorten herkent. "Het gaat om een test", zegt Mariëlle Oudenes van Weidehof Krimpenerwaard. "Als het systeem werkt, kunnen ze volgend jaar echt aan de slag met het onderzoek." Met 'ze' bedoelt Oudenes de onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center uit Leiden. "Ik kreeg een mailtje van Naturalis met het verzoek of ze in de Krimpenerwaard insectencamera's konden plaatsen. Dat vond ik wel interessant. Ze staan nu achter ons huis, in het weiland."

Weidehof wil zelf graag weten hoe het is gesteld met de insectenpopulatie op met name agrarische percelen in de Krimpenerwaard. Dit omdat insecten als voedsel dienen voor kuikens van weidevogels. Oudenes: "Boeren hier doen hun best om nesten van soorten als grutto en kievit te beschermen. Dat lukt ons steeds beter, maar als blijkt dat er weinig eten is te vinden voor die kuikens gaan ze dood en neemt het aantal weidevogels alsnog af."

Weidehof doet zelf ook onderzoek. Zo is er drie weken geleden op stukken land van enkele leden een zadenmengsel ingezaaid voor kruidenrijk grasland. Dergelijke bloemenweides vergroten de biodiversiteit en trekken insecten aan. Inmiddels weet Oudenes uit ervaring dat je de tijd moet nemen om dit soort graslanden te realiseren. "Vorig jaar hebben we percelen ingezaaid met eenzelfde zadenmengsel. In eerste instantie groeide er vooral onkruid. Dat is toen weggemaaid waarna de kruidenrijke soorten opkwamen." Oudenes denkt niet dat er in de toekomst enkel kruidenrijke graslanden liggen in de Krimpenerwaard. "Het zal een combinatie zijn, want de (melk)opbrengst van deze graslanden is toch echt een stuk minder. Tegelijkertijd blijkt het gras wel rijk te zijn aan mineralen wat weer ten goede komt aan de gezondheid van koeien. Allemaal zaken die we willen onderzoeken."

Floris Bakker