Krimpenerwaard wil groots Bevrijdingsfeest

krimpenerwaard • Gemeente Krimpenerwaard heeft 100.000 euro voor de viering van het Bevrijdingsfeest -van april tot en met juni 2020- gereserveerd. Daarnaast probeert het van de provincie extra subsidie te verkrijgen.

Burgemeester Roel Cazemier en coördinator Rene Kuzee hopen dat verenigingen, scholen, kerken, sportclubs en individuele inwoners inhaken op het feest en zelf met ideeën op de proppen komen. "Het gaat dan om activiteiten buiten het reguliere programma om. De regie daarvan geven we graag uit handen om spontaniteit te bevorderen. Het is wellicht de laatste keer dat we nadrukkelijk stilstaan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en wat vrijheid betekent in deze tijd. We hebben er een speciale website voor aangemaakt. Die wordt binnenkort gelanceerd", aldus een wervende Cazemier.

Omdat je zelf altijd het goede voorbeeld moet geven heeft gemeentelijk coördinator Kuzee voorbereidend werk verricht en contact gelegd met instanties en verenigingen. "We zitten nog in de ontwikkelingsfase. We zijn verheugd dat zich al organisaties bij de gemeente hebben gemeld met de vraag hoe we het thema '75 jaar vrijheid' gaan aanpakken. Dan zie je dat het bevrijdingsfeest begin te leven."

Jongeren bewust maken van leven in vrijheid, ontmoetingen tussen inwoners en historische tentoonstellingen staan centraal in de maanden april, mei en juni 2020. De eerste daad is echter al in januari als het holocaustmonument in Amsterdam met tal van gemeentelijke herinneringen in lichtbakken wordt onthuld. Vertegenwoordigers van de gemeente Krimpenerwaard zijn daarbij aanwezig. In Schoonhoven en Lekkerkerk, waar tussen '40 en '44 veel joden zijn gedeporteerd, zal dat item speciale aandacht krijgen. Op 5 mei staan er lange tafels in de kernen, waar inwoners gezamenlijk een ontbijt kunnen nuttigen.Wellicht rijden er militaire voertuigen door de gemeente en gaat het gepaard met muziekoptredens voor jong en oud. Op 6 juni treedt de Marinierskapel op het Doelenplein in Schoonhoven op. "Dat is echt een unicum", weet Rene Kuzee.