• Veel mensen hebben moeite met lezen en schrijven.
• Veel mensen hebben moeite met lezen en schrijven. stockfoto

Week van de Alfabetisering

lopik • Stichting Pulse organiseert tijdens de Week van de Alfabetisering, in samenwerking met Karmac Bibliotheek, enkele (gratis toegankelijke) activiteiten die in het teken staan van taal.

"In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen", licht Ans Tersteeg namens Pulse toe. "Vaak zijn ze ook digitaal minder vaardig. Dat heeft een grote impact op hun persoonlijk leven. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan, is het lastiger om gezond te leven, heb je minder grip op je geldzaken en lopen je kinderen risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden."

Vervolgens: "We willen graag het lezen stimuleren onder basisschoolleerlingen. Niet alle ouders hebben namelijk de vaardigheden en mogelijkheden in huis om hun kinderen te ondersteunen bij de taalontwikkeling. Taal maakt mensen en onze maatschappij sterker. Het thema tijdens de Week van de Alfabetisering is Durf."

Maandag 9 september (15.00-16.00 uur) is er de Letterquiz, een quiz met vragen waarbij het antwoord steeds begint met één van de 26 letters van het alfabet. De activiteit is voor kinderen uit groep 3 t/m 5 en groep 6 t/m 8. Plaats van handeling is Gebouw Vogelzang, De Akker 41 in Lopik.

Woensdag 11 september (15.00-16.00 uur) wordt er voor kinderen van drie tot zes jaar een Voorleesfeest gehouden in de bibliotheek te Lopik. Er wordt voorgelezen uit 'Boer Boris gaat op vakantie, Boer Boris gaat naar zee'. De kinderen doen interactief mee en zingen samen het lied van Boer Boris.

Donderdag 12 september (19.30-21.00 uur) wordt een Taalvrijwilligersmarkt gehouden in Gebouw Vogelzang. Bezoekers krijgen meer informatie over wat taalvrijwilligers bij de bibliotheek en Pulse doen. Tersteeg: "Zij maken het verschil in het leven van vluchtelingen, migranten, laaggeletterden en kinderen met een taalachterstand. Ook voor diverse basisscholen in de kernen van Lopik is Pulse nog op zoek naar taalvrijwilligers en voorleesvrijwilligers." Daarnaast zijn er ook vrijwilligers van de Digi-inloop aanwezig. Zij helpen mensen die de 'digitale boot' gemist hebben. Bij deze inloop en bij de één-op-één ondersteuning is ook dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers.