• Het team van zwembad De Hofstee.
• Het team van zwembad De Hofstee. Foto: wijntjesfotografie.nl

De Hofstee viert met feestweek 25-jarig bestaan

'Zwembad bedient wijde regio'

bergambacht • Investeerder Drijver & Partners en de toenmalige gemeente Bergambacht sloten in 1994 de handen ineen met de bouw en exploitatie van een overdekt zwembad aan de Dijklaan. Beide partijen werden voor 50 procent eigenaar van deze voorziening. Een schot in de roos, want dit is het enige overdekte bad in de Krimpenerwaard en trekt ook bezoekers van buiten de regio aan.

"Enkele zwemmers uit Gouda en Reeuwijk hebben een abonnement", weet manager Ingrid Koene (50). "Onze reputatie reikt ver. We beschikken over een prima team. Daarmee hebben we eerder een interne prijs gewonnen en gezamenlijk een weekeinde in de Portugese hoofdstad Lissabon doorgebracht."

Zij was bij de ingebruikname nog niet in beeld, maar sinds 2002 is Ingrid Koene betrokken bij het bad. "Ik ben hier begonnen achter de kassa. Daarna heb ik in sportcentrum De Waard gewerkt. Sinds 2014 coördineer ik op beide locaties alle activiteiten namens mijn werkgever Optisport. Ik omschrijf De Hofstee als een zwembad waarin commercie en gastvrijheid prima samengaan. Wij kennen veel banenzwemmers bij naam. Het is een sociaal gebeuren tegen een redelijke prijs."

Vooral het leszwemmen is een enorme trekpleister. Ingrid Koene telt wekelijks bijna 800 kinderen, die worden opgeleid voor het diploma A, B en C. "Alle voornamen zijn bij het badpersoneel bekend om de speciale band met de jeugd nog maar eens aan te stippen. Het heeft te maken met onze betrokkenheid en de kwaliteit van de lessen. Mijn collega Evelien regelt dat tot in de puntjes. Met de snelcursus 'turbozwemmen' bieden we intensieve training aan. Kinderen beheersen binnen enkele maanden de vereiste zwemvaardigheden. Daarbij wordt het diploma door ons gegarandeerd. Vaak zie je groepjes ouders hun kroost inschrijven. Die trekken dan een periode samen op, want je bent 's middags wel een paar uur zoet. Het feit dat we wachtlijsten van een half jaar hanteren, zegt veel over dit succes."

Ondanks deze gunstige ontwikkeling is een zwembad een flinke kostenpost. Koene is daarom zeer te spreken over de samenwerking met de gemeente Krimpenerwaard, die ervoor zorgt dat het bad up-to-date blijft. "De luchtbehandeling is recentelijk sterk verbeterd. Ook voor andere klussen kan je gerust aankloppen."

Of dat zo blijft, is de vraag. In het gemeentelijk sportaccommodatieplan voorspelt wethouder Lavinja Sleeuwenhoek een andere koers. Ze stelt dat de gemeente voornemens is om het aandeelhoudersbelang in de exploitatie van zwembad De Hofstee af te stoten. Ze wil met Optisport nagaan welk toekomstig beheermodel daar bij past. "We zien wel wat daar uitkomt", zegt Koene.

Pieter van der Laan