Lezers schrijven

Brug der Zuchten

'Pleziervaartuigen met mast weren bij Algerabrug', kopte het artikel in Het Kontakt van 6 augustus jl. Pro Krimpenerwaard meent dat de Algerabrug niet of slechts op gezette tijden open moet voor pleziervaartuigen met een mast en wil dat het college deze kwestie aan gaat kaarten bij buurgemeente Krimpen aan den IJssel. De partij wil dat het openen van de brug wordt herzien. De brug moet bij voorkeur gesloten blijven voor de pleziervaartuigen met een mast, is te lezen in het artikel en gelijk hebben ze!

De Brug der Zuchten bestaat echt. Ponte dei Sospiri is een brug in Venetië. Ook Nederland heeft een brug der zuchten, Algerabrug genaamd. Deze brug is al jarenlang een groot probleem. Omdat de brug regelmatig openstaat voor pleziervaartuigen met een mast ontstaan er files. Ook ik sta regelmatig in de rij om de brug over te komen. Zowel 's morgens als 's avonds. Soms al vanaf bovenaan de Slotlaan. Kies je ervoor om vanuit Nieuwerkerk aan den IJssel via de Capelse rotonde te rijden, dan krijg je te maken met automobilisten die de file vanuit Rotterdam passeren en daarna de rotonde nemen om richting Krimpen te rijden en daarmee het verkeer ontregelen. Ik kan daar zo boos om worden.

Wat ik na al die jaren nog steeds niet begrijp is waarom je in de avondspits niet onderaan de wisselstrook af kan slaan richting winkelcentrum Crimpenhof, waar je nog even snel de boodschappen kan doen voor het avondeten. Hiermee ontlast je de grote kruising, wat naar mijn idee voor een betere doorstroming zorgt. Ik geef toe: ik ben een leek op dit gebied en er zal hier in het verleden best door knappe koppen over nagedacht zijn, maar de ruimte is er. Vroeger was dit ook de oprit naar de brug. Aan de andere kant is het wel mogelijk om af te slaan richting Weteringsingel en Rotterdamseweg, dus waarom hier niet? Winkeliers en grootgrutters op de Crimpenhof zullen blij zijn!

Inmiddels weten we dat er geen tweede oeververbinding komt tussen Ridderkerk en Krimpen aan de Lek. Wel komt er straks een bedrag van 90 miljoen euro beschikbaar om de problemen rond de Algera-corridor op te lossen. Zal er dan eindelijk na al die jaren van ergernis en gevaarlijke situaties, en automobilisten die de rode stoplichten negeren, een oplossing komen?

Pro Krimpenerwaard wil samenwerken met Krimpen aan den IJssel om tot een betere verkeersontsluiting te komen. De brug niet openen tijdens de ochtend- en avondspits zou al een stap in de goede richting zijn en hoeft niet zoveel te kosten. De metrolijn doortrekken is een minder goed idee en ga ik, als het ooit doorgaat en gezien mijn leeftijd, vast niet meer meemaken. Ik ben benieuwd!

Jan Slingerland,
Krimpen aan den IJssel


Aangepaste openingstijden

krimpen aan de lek • Tijdens de zomermaanden juli en augustus is de receptie van Cultuurhuis Krimpen aan de Lek op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur geopend voor vragen en ticketverkoop.
Vanaf 2 september staan de medewerkers op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur weer voor de bezoekers klaar. Wie wil weten welke evenementen er komend seizoen in het Cultuurhuis plaatsvinden kan een kijkje nemen op de Facebookpagina.