• Kirsten van der Kooij in actie.
• Kirsten van der Kooij in actie. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Ik zal mijn beste beentje voorzetten'

krimpen a/d ijssel • Ter voorbereiding op het toernooi staat de Krimpense bijna dagelijks zo'n 2 à 3 uur op de bowlingbaan. Da's best pittig, erkent ze. "Trainen doe ik naast mijn werk. Ik moet bovendien een stukje rijden, want de trainingen zijn niet om de hoek. Die worden gehouden op bowlingbanen in Warmond, Leiden, Nieuwegein en Zoetermeer. Die banen hebben een vergelijkbare ondergrond als het bowlingcentrum van het South Point Hotel in Las Vegas waar het WK zal plaatsvinden. Overigens kan ik altijd terecht op de banen van de Krimpenhof hier in m'n eigen dorp. Ik hoef maar te bellen en ze maken een baan voor me klaar. Echt super."

Van der Kooij begon zo'n negen jaar geleden met bowlen toen ze nog maar net met haar gezin neerstreek in Krimpen aan den IJssel. "Onze kinderen deden aan atletiek, maar het lukte hen niet om een leuke club te vinden. Om toch actief te blijven, zijn ze gaan bowlen. Tijdens één van de trainingen vroeg de coach of ik een keer een balletje wilde gooien. Dat ging best aardig."

Eén pin verschil

Ze sloot zich aan bij de bowlingclub en wist haar niveau in korte tijd flink op te krikken. Sinds een jaar of vier doet ze mee aan 50-plustoernooien. Al snel behoorde ze tot de beste bowlers. "In 2017 werd ik Nederlands kampioen en het jaar erop eindigde ik op de derde plaats." Drie jaar geleden miste ze tijdens het EK op een haar na het podium: met één pin verschil eindigde van der Kooij als vierde. "Heel frustrerend, maar dat gaf me wel een boost om nóg harder te trainen. Dat zit wel in me. Als ik iets doe, wil ik het ook echt goed doen."

Of ze kans maken op een medaille tijdens het WK? "Nee, dat denk ik niet", zegt Van der Kooij eerlijk. "Natuurlijk wil ik winnen, daar ga ik voor. Maar een prijs pakken op dit toernooi is echt heel erg moeilijk. Er doen heel veel profs mee die elke dag 8 uur op de baan staan. Daar kun je gewoon niet tegenop."

Haar eigen voorbereiding verliep sowieso niet helemaal vlekkeloos, met een herniaoperatie als dieptepunt. "Dat is nog maar negen weken geleden", zegt ze. "Toch ben ik doorgegaan met bowlen. Om het herstel te bevorderen kreeg ik het advies om te blíjven bewegen." Al in december vorig jaar kwalificeerde de Krimpense zich voor het WK. Tijdens 'trials' (kwalificatiewedstrijden, red.) sprokkelde zoveel punten bij elkaar dat ze verzekerd was van een plek bij de eerste vier, "en er gaan vier dames naar het WK", legt Van der Kooij uit. In Las Vegas doet ze mee aan verschillende events: doubles, teams en singles. Ze wil op alle onderdelen goed presteren. Toch kijkt ze vooral uit naar de individuele wedstrijd. "Ik heb geen idee wat mijn score gaat worden, maar hoop in de buurt te komen van mijn gemiddelde van 185. Als dat lukt, ben ik al dik tevreden."

Oliepatroon

Veel zal afhangen van het oliepatroon dat in Las Vegas op de banen ligt. Een paar dagen voor het toernooi maakt de organisatie dit patroon bekend. "Hoe langer het patroon en hoe meer olie, des te later reageert de bal", legt Van der Kooij uit. "De bal gaat namelijk pas op het droge stuk reageren. Daar gaat ie doen wat ie moet doen: rollen, hoeken (een bochtje maken) en versnellen. Als je gooit, moet je daar rekening mee houden. Ook met de keuze van je bowlingbal."

Tijdens het toernooi kan ze rekenen op de steun van haar man Dirk en een groepje vrienden en kennissen. Een beetje gespannen is ze wel. "Het voelt bijzonder om voor Nederland uit te komen tijdens het WK. Ik zal mijn beste beentje voorzetten, maar ga er vooral heel erg van genieten."


Het WK is van 2 tot en met 9 september en is te volgen via onderstaande website.


q www.2019wstc.worldbowling.org

Floris Bakker