• Bezoekers tijdens de opening van de tentoonstelling 'Dynasty', met als tweede van rechts museumdirecteur Marcel Teheux.
• Bezoekers tijdens de opening van de tentoonstelling 'Dynasty', met als tweede van rechts museumdirecteur Marcel Teheux. Foto: Stephan Tellier

'Wie waren de zilverfamilies Van Kempen en Begeer?'

Dynasty, glinster & glamour

Waarom deze tentoonstelling?

Marcel Teheux: "Het museum wil niet alleen het zilver laten zien, maar vooral ook tonen hoe het tot stand is gekomen. In dit geval staat daarbij de vraag centraal: wie waren de invloedrijke families Van Kempen en Begeer, die een vooraanstaande rol in de zilverbranche hadden?"

Is er een link tussen deze families en het Zilvermuseum?

"Die link is er in de zin dat wij de grootste collectie van Van Kempen en Begeer van Nederland hebben. In 2009 mocht het Zilvermuseum de belangrijkste stukken uit het bedrijfsachief aankopen met behulp van het Mondriaanfonds en de Vereniging Rembrandt."

Wat kunnen de bezoekers precies verwachten?

"Zij maken letterlijk kennis met de hoofdpersonen en worden tijdens de vertelling meegenomen in hun wereld. Samen met J.M. Van Kempen III staan ze met zijn neo-gotische juwelenkist op de eerste Wereldtentoonstelling in Londen. En bewonderen ze even later het aardewerk voor de St. Lukas, ontworpen door Carel Begeer."

Wie zijn de bruikleengevers?

"We hebben stukken vanuit onder andere het Rijkmuseum, Museum Gouda en Centraal Museum te Utrecht te leen. Het museum is daarnaast erg trots op de objecten die in bruikleen zijn vanuit het Koninklijk huis. Het Koningshuis wist de zilveren werken van de families Van Kempen en Begeer zeer te waarderen. Uniek is dat het avondmaalservies, dat in opdracht voor Koning Willem III werd ontworpen, hier te zien is. Ook wordt de schuttersbokaal vanuit het Centraal Museum Utrecht speciaal voor deze expositie herenigd met de schuttersbokaal in het Zilvermuseum. Beide bokalen zijn in opdracht van Koning Willem III vervaardigd, net als het 'Surtout de Table', waarvan de kandelaars tijdens de tentoonstelling te zien zijn. Niet voor niets ontvingen Van Kempen en Begeer hiervoor het koninklijk predicaat van Hofleverancier."

Wat is uw eigen favoriet?

"Uiteraard ben ik trots op alle getoonde stukken. Maar ik ben zeker ook erg verheugd dat de twee bokalen weer samen zijn. Daarnaast vind ik het album met de aquarellen als cadeau voor Willem III erg mooi en ben ik blij met het juwelenkistje dat op de Wereldtentoonstelling in 1851 is tentoongesteld. Tenslotte waardeer ik het enorm dat de vaas van Begeer, met gipsmodel in de zogenaamde Kwabstijl, hier in Schoonhoven te zien is."

Alle informatie: www.zilvermuseum.com