Lezers schrijven

Een mooie IJsselboulevard?

In Het Kontakt van 2 juli 2019 is te lezen dat het Krimpense college de herontwikkeling van de historische werf van Van Duijvendijk nieuw leven wil inblazen. Het terrein aan de IJsseldijk is jaren geleden door de gemeente aangekocht. Stem van Krimpen, een politieke partij in Krimpen aan den IJssel, heeft er zelfs een punt van gemaakt in haar verkiezingsprogramma. Zij zijn er voorstander van, dat er op korte termijn een onderzoek komt welke mogelijkheden het biedt aan de herontwikkeling van het hele gebied, als het huidige bedrijventerrein rondom deze bouwlocatie verplaatst wordt.

Zij noemen verplaatsing naar het EMK-terrein, dat gesaneerd wordt, een optie zodat er over een grotere lengte een mooie IJsselboulevard ontstaat met ruimte voor wonen en recreëren. Zij willen het gebied graag ontwikkelen tot een toeristische trekpleister waar ook het Streekmuseum onderdeel van zal zijn, maar ook een aanlegplaats voor personenvervoer over water en voor de pleziervaart. De partij wil een prettig woon-, werk-, en verblijfsklimaat voor de inwoners van Krimpen aan den IJssel met voldoende en betaalbare woningen voor iedere doelgroep. Zo is te lezen op de website van de partij.

Appartementen

Nu ben ik zo benieuwd wat zij met de ontwikkeling van een mooie IJsselboulevard op het gebied van wonen voor ogen hebben! Worden het dure appartementen of betaalbare (sociale huur) woningen voor iedere doelgroep, jong en oud! Als projectontwikkelaars zien dat er een gebied beschikbaar is, dan zullen zij de gemeente actief benaderen. Gelukkig kan een projectontwikkelaar niet zelfstandig uitmaken wat hij gaat bouwen. De gemeenteraad bepaalt de bouwkundige randvoorwaarden waar binnen hij zijn plannen kan baseren.

Ik hoop in ieder geval dat de Krimpense politiek ook kijkt naar andere vormen van wonen zoals, een woon-zorgcomplex, aanleunwoningen, een serviceflat met koop- en betaalbare huurwoningen, levensloopbestendige woningen en Kangoeroewoningen. Deze woningen bestaan uit aan elkaar gekoppelde, zelfstandige woningen of wooneenheden met een inpandige verbinding voor ouderen of mensen met een handicap en hun familie. Mantelzorger en zorgvrager kunnen op deze manier bij elkaar wonen. Wat ook kan is gemeenschappelijk wonen voor ouderen of met verschillende leeftijden, thuishuizen, moderne hofjes of een particulier wooninitiatief. Wel eens gehoord van gestippeld wonen? Gestippeld wonen is een woonvorm waarbij leden van een woongroep verspreid wonen over een complex. Iedere bewoner heeft een eigen appartement, maar toch helpen zij elkaar en regelen zij samen hun zorg.

Wandelpaden

Als laatste noem ik kleinschalig wonen. Kleinschalig wonen is als een kleine groep mensen, die intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben, met elkaar in een groepswoning wonen, waardoor het voor hen mogelijk is een zo normaal mogelijk leven te leiden. Kortom, er zijn op het gebied van wonen heel veel mogelijkheden. Bij een mooie IJsselboulevard denk ik natuurlijk ook aan wandelpaden langs de IJssel. Leuke plekjes om te zitten en te genieten van het scheepvaartverkeer op de IJssel en niet te vergeten gezellige horecagelegenheden met terrassen aan het water. De keuze is aan de Krimpense politiek en hopelijk niet aan een projectontwikkelaar.

Jan Slingerland, Krimpen aan den IJssel