• De 95-jarige Sjaan van Holten in actie op de jeu de boulesbaan.
• De 95-jarige Sjaan van Holten in actie op de jeu de boulesbaan. Foto: Floris Bakker

Argento biedt plek aan senioren

schoonhoven • Zonder verdere verplichtingen een balletje gooien. Dat kan bij de Schoonhovense jeu de boulesvereniging Argento. Voor senioren tegelijkertijd een gezellige plek van samenkomst.

Het is niet toevallig dat in een recent filmpje op televisie van SIRE een oudere alleenstaande man zijn eenzaamheid doorbreekt door met een neef een spelletje jeu de boules te spelen. Deze sport leent zich namelijk uitstekend voor spannend en sfeervol vermaak, weet Tini Stok, organisator van wekelijkse toernooien. "Niemand slaat deze donderdagmorgen over. Het is onze gasten zeker 3,50 euro waard." Rond half tien druppelen de eerste bouleurs binnen op het Argento-complex in Schoonhoven-Oost. Opvallend is dat de mannen en vrouwen meteen apart gaan zitten. "Dat is zo ontstaan. Het heeft niets te maken met onenigheid of iets dergelijks. Blijkbaar worden er tussen mannen en vrouwen onderling andere gesprekken gevoerd. Op de baan spelen ze wel met en tegen elkaar", lacht Tini Stok.

Jeu de boules is niet alleen een spannend en sfeervol vermaak, maar kan tot op hoge leeftijd worden beoefend. Sjaan van Holten (95) en Durk van der Zweep (90) zijn het levende bewijs. Deze morgen zijn ze fanatiek in de weer met de ketsende, zilverkleurige ballen op de fraaie banen van Argento in Schoonhoven-Oost. Sjaan van Holten slaat inderdaad geen week over. "Ik ben nog redelijk fit en ik vind het gezellig. Het gaat me vooral om de lol, maar ik wil nog steeds graag winnen. Als dat niet lukt, is er geen man overboord, hoor. Ik zou dit toch niet willen missen."


Geheim

Jeu de boules is niet het geheim van haar hoge leeftijd. "Goed eten, veel drinken en lekker slapen. Dat ritme moet je lang zien vast te houden", lacht ze. Durk van der Zweep voegt daar zwemmen aan. In de zomermaanden zoemt de wekker om zeven uur en ligt hij een half uur later in het bad van 't Wilgerak. "Een kwartier baantjes trekken is genoeg. Dan kan ik weer de hele dag tegenaan."

Het duo maakt deelt uit van een groep van twintig tot dertig senioren, die zich veelvuldig en met overgave op de jeu de boules stort. Voorheen gebeurde dat in de stadspark bij atletiekvereniging Avantri, maar sinds 2012 is Argento in beeld. "Avantri besloot enkele jaren geleden een kunststofbaan aan te leggen. Toen was het voor ons einde verhaal. We zijn naar Argento verhuisd en zijn hier niet meer weg te slaan." Tini Stok beaamt dat. "De senioren zijn onze gasten. Ze zijn geen lid van Argento, maar betalen een vast bedrag per persoon voor het spelen van een jeu de boulestoernooi en twee kopjes thee of koffie. Vijftig cent leggen we apart voor twee lunches per seizoen. Met deze opzet kan iedereen uit de voeten."


Pieter van der Laan