• De reuzenmol.
• De reuzenmol. Foto: Staatsbosbeheer

Reuzenmol in het Loetbos

lekkerkerk • Het was nog een hele onderneming om de mol op z'n plek te krijgen. Met een dieplader werd het 800 kilo zware gevaarte vanuit Heijen (Limburg) naar de Krimpenerwaard gebracht. Toch was het gewicht niet de reden dat de mol met convoi exeptionnel over de snelweg moest worden vervoerd. "Het gaat om een kunstwerk van ruim drie meter breed en bijna drie meter hoog. Daar mag je in de spits niet mee de weg op", verklaart Harry Verboon van aannemingsbedrijf Verboon Maasland.

De mol is onderdeel van de opknapbeurt die het Loetbos momenteel ondergaat. Verboon Maasland voert deze klus uit. Dit voorjaar is er al een houten sprookjesfiguur geplaatst en een speelroute aangelegd. Langs deze route staan speeltoestellen waarop kinderen kunnen klimmen en klauteren. Ouders, oma's en opa's kunnen het pad ernaast gebruiken. "Dus de route is voor iedereen toegankelijk", zegt boswachter Kees Kool van Staatsbosbeheer. Hij ziet dat met name gezinnen met jonge kinderen er gebruik van maken. "En die vinden het leuk, we krijgen nu al heel wat complimentjes."

Hoewel de mol vooral bedoeld is als eyecatcher, mogen kinderen er gebruik van maken. Verboon: "Officieel is het een kunstwerk, zogenaamde 'landart', maar het voldoet aan het attractiebesluit. Dit betekent dat, als kinderen erop willen spelen, het veilig is als speeltoestel." Er gebeurt nog meer in het Loetbos. Zo is eind juli het nieuwe toiletgebouw klaar, evenals de overdekte zitplaats met de naam 'hoedje van het Loetje'. Ook komen er nieuwe borden en is de parkeerplaats opnieuw ingericht. Daar mogen nu alleen fietsen staan en invalidenauto's. Auto's moeten worden gezet op de twee parkeerplaatsen langs de Kerkweg.

Het Loetbos is één van de vier recreatiegebieden van Groenalliantie Midden-Holland die door Verboon Maasland onder handen wordt genomen. Het doel is om hun aantrekkelijkheid te verbeteren. Staatsbosbeheer is als beheerder verantwoordelijk voor de uitvoering. "Als het werk klaar is, voldoen al deze gebieden meer aan de wensen van de huidige bezoekers", legt Kool uit. "Vooral voor gezinnen met kinderen is er straks meer te beleven, doen en zien."

In recreatiegebied Krimpenerhout is het werk - op de bouw van het entreegebouw na - al grotendeels voltooid. Verboon Maasland bracht onder meer een laag zand aan op de bodem van de Surfplas. Daarvoor ontwikkelde het bedrijf een speciaal sproeiponton. "Het zand hebben we met water 'vloeibaar' gemaakt en via een persleiding op de bodem gespoten", legt Verboon uit. "Het fosfaat in de bodem kan nu niet meer vrij komen. Daarmee is de belangrijkste voedingsstof voor algengroei aan banden gelegd."

q www.kwaliteitsimpulsgroenalliantie.nl