Alle mortarboards de lucht in

schoonhoven • Vijftien leerlingen van het Schoonhovens College mochten onlangs voor de tweede keer naar school voor hun diploma-uitreiking.

Na eerder al hun vwo-diploma in ontvangst te hebben genomen kregen ze de dag daarna het certificaat voor hun tweetalig vwo bovenbouw-programma.
De leerlingen hadden hiermee het International Baccalaureate (IB) English examen succesvol afgelegd. Trots werden de 'mortarboards' -de typerende zwarte hoed die pas afgestudeerden in de USA en het Verenigd Koninkrijk tijdens hun diploma-uitreiking dragen- door de leerlingen de lucht in geslingerd.

"Nederlandse scholen voor tweetalig onderwijs bieden uit het complete internationale examenprogramma 'English A, Language and Literature' aan in hun bovenbouwprogramma", legt Geerte Holwerda, coördinator tweetalig vwo, uit. "Dit vak is bedoeld voor leerlingen die Engels als moedertaal hebben. Wanneer tto-leerlingen in 6 vwo dit examen succesvol afleggen tonen zij hiermee aan dat zij die taal op hetzelfde niveau beheersen als leeftijdgenoten die Engels als moedertaal hebben."
IB English besteedt veel aandacht aan het schrijven van essays, het analyseren van teksten en het onderbouwen van standpunten. Bij het vak IB wordt het Engels het middel om op hoog academisch niveau literaire teksten en onderwerpen uit cultuur en media te behandelen en te schrijven.
Het Schoonhovens College is zeven jaar geleden begonnen met een afdeling tweetalig vwo. Vorig schooljaar deed de eerste lichting eindexamen. Het tto team is er trots op dat in beide opeenvolgende jaren alle leerlingen zijn geslaagd voor het IB English examen. Geerte Holwerda: "Een bewijs van de enorme sprongen in taalbeheersing die de leerlingen hebben gemaakt in zes jaar tweetalig onderwijs."