• De Benedeneind Zuidzijde: rechte weg zonder verkeersbelemmeringen.
• De Benedeneind Zuidzijde: rechte weg zonder verkeersbelemmeringen. Foto: Robert van der Hek

Besluit pilot Benedeneind ZZ uitgesteld

polsbroekerdam • Of er een proef op de Benedeneind Zuidzijde komt om de verkeerssnelheid terug te brengen wordt pas later dit jaar duidelijk.

De gemeenteraad wil eerst afwachten wat de resultaten zijn van het onderzoek 'natuurlijk sturen' van het Lopikerwaarden Streekfonds. "Waarom nu beslissen als over enkele maanden –in september, red.- de uitkomst van het onderzoek verwacht wordt", vroeg Bert de Leede (CU) zich tijdens de raadsvergadering af.

Wat het CDA betrof was uitstel niet nodig. "Leidend moet zijn het positief beïnvloeden van het gedrag van verkeersdeelnemers. Technische maatregelen als drempels en wegversmallingen hebben niet altijd het gewenste effect. Het gedrag kan wel positief worden beïnvloed door natuurlijk sturen én handhaving door de politie. Zij kunnen verkeersdeelnemers die over de schreef gaan aanspreken", aldus Connie Hogendoorn. Wethouder Gerrit Spelt wees op de eigen verantwoordelijkheid. "De gemeente moet eerst de weg anders inrichten om de snelheid terug te dringen. Dan wil de politie best handhaven. Dat gebeurt nu nog niet."

De wethouder wil de pilot op de Benedeneind Zuidzijde, tussen de Damweg bij Polsbroekerdam en de M.A. Reinaldaweg (N204) bij Benschop, gebruiken om naast 'natuurlijk sturen' ook 'old-school'-maatregelen als verkeersdrempels en wegversmallingen uit te testen. Concreet is het de bedoeling om met extra struiken aan de weteringzijde een poorteffect te creëren met bestaand groen aan de andere zijde. Daarnaast betreft het markeringen op het wegdek bij bestaande verhogingen en bruggen, een zebrapad met verkeersplateaus bij verzorgingsboerderij Abrona, een chicane en verkeersdrempels. Het betreffende wegvak is gekozen na een lobby van omwonenden, die zich de afgelopen jaren geconfronteerd zagen met meerdere ongevallen, met zelfs tweemaal een dodelijke afloop.

VVD en SGP gingen mee in het voorstel van ChristenUnie tot uitstel, waardoor nu over enkele maanden de knoop wordt doorgehakt.

Robert van der Hek